Είναι «μηδενισμός» οι 19 προτάσεις του ΑΚΕΛ για τους πρόσφυγες;Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η κυβέρνηση επικρίνει το ΑΚΕΛ ότι αντιπολιτεύεται στείρα και άγονα, ενώ στην πραγματικότητα οι κυβερνώντες δεν έχουν τη δύναμη να δεχθούν τεκμηριωμένη κριτική, αλλά ούτε και να μελετήσουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και στοχεύουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και προβλήματα του προσφυγικού κόσμου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία άφησε τους προσφυγικούς συνοικισμούς να ερημώσουν και τους πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχους, αβοήθητους. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση στεγαστικών προγραμμάτων βάσει των οποίων οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια μπορούσαν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την επιδιόρθωση πολλών προσφυγικών κατοικιών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά στατικά και άλλα προβλήματα, καθώς και για τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε όλες τις πολυκατοικίες, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα διαμερίσματά τους. Επικρίθηκε η κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες σε ό,τι αφορά την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών σπιτιών και περιουσιών σε δικαιούχους πρόσφυγες. Επικρίθηκε επίσης η κυβέρνηση για την κατάργηση στεγαστικών σχεδίων, όπως η ανέγερση νέων πολυκατοικιών και παραχώρηση οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης. Υπήρξαν επίσης και μειώσεις στις στεγαστικές χορηγίες μέχρι και 50%, ενώ αυτή η κυβέρνηση μόνο σε μια τετραετία εξοικονόμησε πέραν των €80 εκ. λόγω των περικοπών και της διαφοροποίησης των προγραμμάτων στήριξης των προσφύγων.

Το ΑΚΕΛ παράλληλα με την τεκμηριωμένη κριτική του –τα όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση είναι αυτά που ζουν και βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες– κατέθεσε και 19 προτάσεις για στήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσφύγων. Αντί ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Νουρής να εκφράσει ευχαριστίες προς το ΑΚΕΛ για την εποικοδομητική του αυτή στάση και να υποσχεθεί ότι θα μελετήσει τις προτάσεις, εξαπέλυσε επίθεση επικρίνοντας το ΑΚΕΛ για «μηδενιστική και ισοπεδωτική» πολιτική. Κι αυτό την ώρα που το ΑΚΕΛ μέσα από τις προτάσεις του συμπεριφέρεται σοβαρά και υπεύθυνα. Εισηγείται μάλιστα και μια σταδιακή υλοποίηση των προτάσεών του, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλα σε μικρό χρονικό διάστημα.