Είναι ο Αναστασιάδης που θυσίασε τον τόπο για την καρέκλα
Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Έχουν περάσει δύο σχεδόν χρόνια χωρίς συνοµιλίες και διαπραγµατεύσεις, µε τα τετελεσµένα στα κατεχόµενα να εδραιώνονται, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραµένει εγκλωβισµένος στους αδιέξοδους χειρισµούς του. Αντί ο κ. Αναστασιάδης να κάνει την αυτοκριτική του προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στο ΑΚΕΛ, το οποίο πραγµατικά αγωνιά αφού οδηγούµαστε ολοταχώς προς την οριστική διχοτόµηση. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η διχοτόµηση και το υφιστάµενο στάτους κβο είναι η λύση του Κυπριακού, αυταπατώνται. Η διχοτόµηση θα είναι η απαρχή νέων δεινών για τον τόπο και το λαό µας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µας είπε ότι «θέλει να αποφύγει την όξυνση και τις συγκρούσεις και να επιτύχει την ενότητα, αλλά δυστυχώς κάποιοι φαίνεται ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόµµα παρά για αυτόν τον τόπο». Ο κ. Αναστασιάδης εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Εκείνος που έθεσε πάνω από όλα το κόµµα και την προεδρική καρέκλα ήταν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος για χάρη των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018 έφυγε από το Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 χωρίς να αξιοποιηθεί µια καλή ευκαιρία -αυτό αναφέρει και στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ- για να στριµωχθεί η Τουρκία µέχρι τέλους, είτε για να φθάσουµε σε συµφωνηµένη λύση του Κυπριακού, είτε να τις επιρριφθούν αποκλειστικά οι ευθύνες του αδιεξόδου και της αδιαλλαξίας.

Ο κ. Αναστασιάδης µέχρι και σήµερα δεν έχει ακόµη απαντήσει πειστικά για τη στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά. Αντίθετα, προκαλεί ερωτηµατικά η στάση του τότε, ακούγοντάς τον σήµερα να λέει ότι συµφωνεί σε συνέχιση των συνοµιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Όταν υπήρχε το πλαίσιο στο τραπέζι δεν το αξιοποίησε και σήµερα το αναζητεί…

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτάται επίσης και καλεί τους επικριτές του να απαντήσουν «για τη δηµογραφική αλλοίωση που παρατηρείται στα κατεχόµενα και για την αξίωση της Τουρκίας για ισότιµη µεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων». Ο πρώτος που πρέπει να απαντήσει και να προβληµατιστεί είναι ο ίδιος, αφού όσο περνά ο χρόνος χωρίς συνοµιλίες και λύση ο εποικισµός και ο πληθυσµός στα κατεχόµενα θα αυξάνεται ραγδαία και σύντοµα οι Ελληνοκύπριοι θα καταστούν µειοψηφία στην ίδια τους την πατρίδα!

* Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να καταγράψει την υφιστάµενη κατάσταση… Ίδωµεν.