Είναι ο καπιταλισμός…

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Είναι πλέον γνωστό ότι η πανδημία και τα αλλεπάλληλα μέτρα σε όλες τις χώρες του κόσμου για κάποιους είναι ευεργετικά. Όχι για την υγεία τους και την προστασία τους, αλλά για το πορτοφόλι τους, ή καλύτερα για το υπόλοιπο των τραπεζικών τους λογαριασμών, μιας και μιλάμε για πολλά λεφτά.

Κάποιοι έχουν θησαυρίσει πραγματικά εκμεταλλευόμενοι αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως αυξήθηκε ο πλούτος των ιδρυτών ή και CEO κάποιων εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών του κόσμου. Στην πρώτη θέση με τεράστια διαφορά βρίσκεται η Αmazon με αύξηση του πλούτου κατά 91 δις δολάρια, ακολουθούν η Walmart με 38 δις, η Google με 37 δις, η Microsoft με 33 δις, το Facebook με 28 δις και πιο πίσω η Nike και Apple με «μόνο» 8 δις. Παράλληλα, η τιμή της μετοχής για Microsoft, Facebook, Apple και Google έφτασε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, οι μικρές επιχειρήσεις υπολογίζεται να έχασαν αθροιστικά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι βέβαια γνωστό εδώ και καιρό πως λίγο περισσότεροι από 2 χιλιάδες άνθρωποι κατέχουν περισσότερο πλούτο από 4,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η περιουσία τους αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο και πλέον τους πρώτους μήνες της πανδημίας, φθάνοντας τα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και αν αυτοί οι αριθμοί μοιάζουν μακρινοί για την Κύπρο ή και τους Κύπριους, να πούμε ότι το χάσμα μπορεί να μεγαλώνει με αυτά τα ποσά αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

Να αναφέρω για παράδειγμα τα τεστ που γίνονται για τη διάγνωση του κορονοϊού. Τα τεστ με τη μέθοδο PCR λοιπόν ξεκίνησαν να γίνονται στην αγορά σε τιμές άνω των 150 ευρώ το καθένα στα εντελώς πρώτα στάδια της πανδημίας. Οι αντιδράσεις από όσους είχαν γνώση επί τέτοιων θεμάτων οδήγησαν την κυβέρνηση στην επιβολή πλαφόν. Στο πιο πρόσφατο σχετικό Διάταγμα, η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κορονοϊού, από ιδιωτικά εργαστήρια, καθορίζεται στα 75 ευρώ. Την ίδια ώρα, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει το Υπουργείο Υγείας με το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, το κόστος για το κράτος για τα τεστ κορονοϊού, που παρέχονται δωρεάν, ανέρχεται στα 34 ευρώ έκαστο. Η τεράστια διαφορά είναι πασιφανής. Επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κόσμου μάζεψαν κάμποσα χρήματα από υπερχρεώσεις, εν μέσω μιας ιστορικής υγειονομικής κρίσης.

Πρόσφατα εμφανίστηκαν και τα rapid test, τα οποία έχουν άμεσα αποτελέσματα αν και η ακρίβειά τους είναι αμφιλεγόμενη. Ήδη, διάφορα εργαστήρια και χημεία διαφημίζουν την παροχή τους σε τιμές από 20 έως 35 ευρώ. Οι πληροφορίες μου πάντως λένε πως η τιμή κόστους είναι περίπου 5 ευρώ.

Υπεύθυνος για την πιο πάνω κατάσταση δεν είναι βέβαια η πανδημία, αλλά το σύστημα που θρέφει τον ανταγωνισμό, την εκμετάλλευση και τις ανισότητες. Είναι ο καπιταλισμός…