Εισηγητής ο Αρχιεπίσκοπος, εκτελεστής ο Πρόεδρος!Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η υπόθεση πολιτογράφησης του Μαλαισιανού φυγόδικου και το πώς έχει εμπλακεί ο Αρχιεπίσκοπος δεν πρέπει να μας ξενίζει, γνωρίζοντας το πώς συμπεριφέρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Την ίδια βέβαια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε και την υπόθεση πολιτογράφησης του Σαουδάραβα σεΐχη.

Στην περίπτωση με τον Μαλαισιανό, ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει να μας πει ποιος τον έφερε στην Κύπρο και πώς τον γνώρισε. Να αποκαλύψει εάν η Αρχιεπισκοπή πήρε ή όχι προμήθειες από την πώληση των πολυτελών επαύλεων, οι οποίες κτίστηκαν σε εκκλησιαστική γη στην Αγία Νάπα. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος να ενημερώσει πειστικά πώς αξιοποιήθηκε η «δωρεά» του Μαλαισιανού, ύψους €300.000.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, τα ερωτήματα είναι πολλαπλάσια. Όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος -με το δίκαιό του ο άνθρωπος- αυτός εισηγείται (το έπραξε είπε πολλές φορές και για άλλους) και είναι η κυβέρνηση που αποφασίζει και εγκρίνει. Επειδή προφανώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει αναπτύξει άριστες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αρχιεπίσκοπο εγκρίνει τις αιτήσεις που έχουν τη σύσταση του Αρχιεπισκόπου με κλειστά τα μάτια. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το Υπ. Εσωτερικών, ο Πρόεδρος και το Υπ. Συμβούλιο αγνόησαν επιστολές και εκθέσεις από την Τράπεζα Κύπρου και τη ΜΟΚΑΣ, οι οποίες μιλούσαν για ύποπτες πηγές χρήματος του Μαλαισιανού. Οι κυβερνώντες δεν τις έλαβαν υπόψιν, αλλά γιατί η ΜΟΚΑΣ σιώπησε; Όφειλε να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα με όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες και λήψη μέτρων. Ποια εμπιστοσύνη να έχουμε τώρα στη ΜΟΚΑΣ, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει και την υπόθεση πολιτογράφησης του Σαουδάραβα, όπως αποκαλύφθηκε μέσα από δημοσιεύματα του διεθνούς παρατηρητηρίου OCCRP με την εμπλοκή και του δικηγορικού γραφείου «Ν. Χρ. Αναστασιάδης»; Υπήρξε μήνυμα από την Ιντερπόλ για διεθνές ένταλμα σύλληψης του πολιτογραφημένου Κύπριου Μαλαισιανού. Γνώριζε ή όχι η Αστυνομία και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου και τι έκαναν για την εκτέλεσή του;

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση πολιτογράφησης του Σαουδάραβα σεΐχη, γιατί δυσκολεύεται τόσο πολύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Πώς και σε ποιους τομείς έχει επενδύσει ο νέος συμπατριώτης μας και εάν ο ίδιος μαζί με την οικογένειά του ταξίδεψε ή όχι με το ιδιωτικό τζετ του σεΐχη.