Είτε προχωρούμε χωρίς «χαλαρώσεις» είτε δεν εφαρμόζεται το ΓεΣΥ

44

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Τα οικονομικά συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια και τα εμπόδια είναι πολλά. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δείχνει ότι δεν θέλει την εφαρμογή του μονοσφαλιστικού ΓεΣΥ. Αντί, όμως, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, κρύβεται και δεν έχει δώσει θέσεις για να δούμε τι συγκεκριμένα θέλουν οι γιατροί, τι αμοιβές ζητούν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις τους για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Έβαλαν επικοινωνιακά όλες τις ιατρικές εταιρείες – μέλη του ΠΙΣ να βγαίνουν μια – μια ξεχωριστά και να τοποθετείται εναντίον του ΓεΣΥ. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα θα πρέπει να αντιληφθούν και οι ιατροί ότι δεν έχει επιστροφή. Κατανοητή η αντίδρασή τους, αλλά η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς «χαλαρώσεις» και παρεκκλίσεις από τη μονοασφαλιστική φιλοσοφία του.

Ο ΟΚΥπΥ ανέλαβε τη διοικητική και οικονομική ευθύνη των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στην αυτονόμηση. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνεργασία των κυβερνητικών ιατρών, από τους οποίους επίσης αναμένονται οι τελικές θέσεις και οι δικές τους αντιπροτάσεις για τα συμβόλαια που τους έχουν προταθεί.

Το δύσκολο εγχείρημα της αυτονόμησης, που είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, θα πρέπει να κερδηθεί και αυτό επιφορτίζει όλους τους εμπλεκόμενους με βαριές ευθύνες. Η πρώτη βέβαια ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, που άφησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια υποστελεχωμένα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό και υποδομές. Καλείται σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο η κυβέρνηση να εγκύψει στα προβλήματα και να δώσει λύσεις. Σωστή και επιτυχημένη αυτονόμηση είναι βασική προϋπόθεση για να επιτύχει το ΓεΣΥ, ξεπερνώντας τις όποιες πιέσεις και αντιδράσεις από μερίδα κυρίως μεγαλοϊατρών.

Στις 21 Ιανουαρίου ανοίγει ο κατάλογος υποβολής αίτησης και εγγραφής των ιατρών στο ΓεΣΥ, οπότε εκεί ο κάθε ιατρός θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα διαφανεί εάν θα εξευρεθεί ικανοποιητικός αριθμός ιατρών για να συμβληθούν στο ΓεΣΥ.

Αν οι ιατροί εφαρμόσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και θέσουν τον ασθενή πάνω από τα όποια οικονομικά συμφέροντα, τότε θα έχουμε το ΓεΣΥ που θέλουμε και θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών, φτωχών και πλουσίων.