Εκ του αποτελέσματος σε αδιέξοδο η πολιτική Αναστασιάδη

233

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προεκλογικά έδινε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης τόσο στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών, προσπάθησε να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη, προβάλλοντας επικοινωνιακά τα θέματα με τις αδειοδοτήσεις, τις γεωτρήσεις και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Ο κ. Αναστασιάδης έδινε διαβεβαιώσεις στον κυπριακό λαό ότι έχει συνάψει στρατηγικής φύσεως συνεργασίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καθώς και ότι στις γεωτρήσεις εμπλέκονται πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών και αμερικανικών συμφερόντων, δίνοντας την εντύπωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θωρακισμένη από ενδεχόμενες παρενοχλήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κ. Αναστασιάδης προβαίνουν εδώ και δύο εβδομάδες σε διπλωματικούς χειρισμούς για να αρθεί η τουρκική προκλητικότητα, χωρίς αποτέλεσμα. Εγείρονται σοβαρά και εύλογα ερωτήματα κατά πόσον έγιναν οι σωστές και έγκαιρες ενέργειες γύρω από τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.

Μήπως πίστεψε η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι σε μια τέτοιου μεγέθους τουρκική πρόκληση θα υπήρχε η ανάλογη απάντηση από χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει σχετικές συμφωνίες; Εκ του αποτελέσματος, η πολυδιαφημιζόμενη στρατηγική συνεργασία με γειτονικές χώρες, φαίνεται ότι δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα. Εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγονται παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές και αντί να εξευρεθεί λύση, η Άγκυρα ανανέωσε την τουρκική Νavtex, συνεχίζοντας να εμποδίζει τη γεώτρηση στο τεμάχιο «Σουπιά».

Εάν δεν συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ποιες είναι οι πραγματικότητες και οι δυνατότητές μας και τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης, τότε οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μη φθάσουμε ούτε σε αξιοποίηση των φυσικών μας θαλάσσιων πόρων ούτε σε λύση του Κυπριακού.

Για να ξεπεράσουμε τις παλινδρομήσεις και τους πρόχειρους χειρισμούς του Ν. Αναστασιάδη καλούμαστε έστω και την υστάτη να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρινή μας βούληση για λύση και επανένωση. Να εργαστούμε για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις με σκοπό να φθάσουμε σε λύση και επανένωση, όπου Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να οικοδομήσουν ένα μέλλον μαζί σε μια κοινή, ειρηνική και ευημερούσα ομόσπονδη πατρίδα.