Έκαναν τα δικαιώματα λάστιχο

202

Της Μαρίας Φράγκου

Αποχωρούν και από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η πλέον ισχυρή δύναμη του πλανήτη, έκανε πράξη την απειλή της. Και αποχωρώντας κατηγόρησε όλους τους άλλους ως υπεύθυνους, θεωρώντας ότι η υπερδύναμη του πλανήτη -επειδή είναι τέτοια- είναι και αλάνθαστη.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο συμβούλιο αυτό μίλησε για θράσος των άλλων, έκανε λόγο για υποκριτικό και αυτοεξυπηρετικό όργανο που βγάζει χρήματα από τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα τέτοια. Και το κερασάκι στην τούρτα: Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως «προκατειλημμένο» εναντίον του Ισραήλ.

Τούτη η χώρα που βγάζει καθεχρονικά εκθέσεις αποτιμώντας την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο -πλην στο έδαφος της-, τούτη η χώρα που γίνεται επιτιμητής των πάντων, λοιπόν, αντί να πηγαίνει μπροστά, πάει πίσω-πίσω… Μας οδηγεί στην εποχή των σπηλαίων, αλλά μήπως οι πολιτικές που επαγγέλλεται δεν είναι πανάρχαιες; Από την εποχή των σπηλαίων; Τη δύναμη του ισχυρού θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και την πολιτική της ισχύος εφαρμόζουν.

Αλήθεια, όμως, ποια θέση έχουν οι ΗΠΑ στο συμβούλιο αυτό, όταν καθιέρωσαν πολιτική να κατασκευάζουν κλουβιά για να κλειδώνουν τα παιδιά των μεταναστών; Τι θέση έχουν οι ΗΠΑ στο συμβούλιο αυτό όταν εφαρμόζουν πρακτικές απάνθρωπες και ντροπιαστικές; Πρακτικές που προσβάλλουν και καταπατούν δικαιώματα; «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνουν στρατόπεδο συγκέντρωσης ούτε εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται σε άλλα μέρη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό εδώ», λέει ο πολύς Τραμπ και περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη χωριστεί από τους γονείς τους.

Και ο διεθνής Τύπος αποκαλύπτει ιστορίες που σου κόβουν την ανάσα για το τι συμβαίνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έστησε ο ανισόρροπος πλανητάρχης. Ανήλικα ψάχνουν τους γονείς τους, ενώ οι συνθήκες κράτησής τους είναι άθλιες.

Απίστευτα ηχητικά κάνουν το γύρο του κόσμου. Φωνές παιδιών που σπαράζουν από το κλάμα αναζητώντας τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς τους, σου λιώνουν την καρδιά. Και πώς τους αντιμετωπίζουν οι συνοριοφύλακες; Ανάλογη της συμπεριφοράς Τραμπ και η δική τους: «Λοιπόν, έχουμε ορχήστρα εδώ… Αυτό που μας λείπει είναι ένας μαέστρος…», λέει με περισσή αλαζονεία και κυνισμό ο φύλακας.

Ποια δικαιώματα θα υπερασπιστούν οι ΗΠΑ, λοιπόν; Όντως δεν έχουν θέση στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αυτοί που έκαναν τα δικαιώματα λάστιχο. Αυτοί που δεν σέβονται την ανθρώπινη ύπαρξη, αυτοί που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, αυτοί που δεν εκτιμούν τη ζωή, τι θέση έχουν στα συμβούλια για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα παραβιάζουν μέσα στο έδαφος τους, τα παραβιάζουν και εκτός. Εκεί που κάνουν τον χωροφύλακα, εκεί που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, εκεί που διαφεντεύουν τη ζωή και τη μοίρα του τόπου.

Ποιο δικαστήριο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δικάσει τους δολοφόνους των αθώων ψυχών; «Κάνουμε το σωστό. Φροντίζουμε τα παιδιά αυτά. Δεν κακοποιούνται», λέει κυνικά ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα που φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν παιδιά μεταναστών να κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά ή να κάθονται στο τσιμεντένιο πάτωμα…