Έκαναν το ψέμα επιστήμη

à ËðïùòçÞ÷ Ãéëïîïíéëñî ÌÀòè÷ ¡åöòçéÀäè÷ áîáøöòåÝ áðÞ ôï ¦òïåäòéëÞ »Ûçáòï íåôÀ ôï ôÛìï÷ ôïù Ëðïùòçéëïà ªùíâïùìÝïù, ¤åùëöóÝá 7 »áòôÝïù 2019. ºË¦¶/º°Æ¹° ÌĹªÆâÃˤÃË


Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Υπουργός Οικονομικών, σε διάσκεψη Τύπου, επιχείρησε χθες να ανατρέψει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την καταστροφή του Συνεργατισμού, προβάλλοντας διαφόρους ισχυρισμούς. Ασφαλώς μας είπε ότι η παραίτησή του που θα γίνει στο τέλος του χρόνου δεν σχετίζεται με το πόρισμα της Επιτροπής.

Εκείνο που δεν μας είπε όμως είναι ποιο πόστο θα αναλάβει μετά την παραίτησή του από το Υπουργείο. Πάντως οι κακές γλώσσες λένε ότι θα αναλάβει ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Το μέλλον θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει βεβαίως αυτές τις κακές γλώσσες και θα καταδείξει κατά πόσον το πόρισμα έπαιξε ρόλο στην αποχώρησή του.

Όπως και να έχει το θέμα, αυτή η κυβέρνηση κυριολεκτικά έχει κάνει το ψέμα επιστήμη. Τα στελέχη της, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε ψέμα προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα των αποφάσεων και των ενεργειών τους.

Στο θέμα του Συνεργατισμού και του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν πόλεμο αμφισβήτησης τόσο του ίδιου του πορίσματος όσο και των μελών της Επιτροπής, ώστε σιγά σιγά να απαξιώσουν το πόρισμα.

Την ίδια ώρα τα φίλια μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν την προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών με τις αναφορές σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) πολιτικών προσώπων. Την ίδια ώρα κάποια από αυτά τα ΜΜΕ δεν λένε λέξη για τα χρήματα που πήραν για διαφήμιση του Συνεργατισμού πριν αυτός καταρρεύσει κι ασφαλώς δεν πρόβαλαν αυτές τις διαφημίσεις να τις καταχωρίσουν. Ούτε βεβαίως ασχολείται κανείς με το αν αυτά τα ΜΜΕ έχουν ΜΕΔ κι αν έγινε οποιαδήποτε διευθέτηση ή διαγραφή χρεών.

Πάντως ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δηλώσεις τόσο του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου (τέως και νυν), αλλά και του ίδιου του Χάρη Γεωργιάδη και των διευθυντικών στελεχών του Συνεργατισμού ότι όλα βαίνουν καλώς. Μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν πλέον τα σοβαρά προβλήματα, ότι ο Συνεργατισμός ανακεφαλαιοποιήθηκε επαρκώς, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και ότι θα συνεχιστεί η πορεία προς τον τελικό στόχο που ήταν η επιστροφή του στους ιδιοκτήτες του.

Χθες ο Χάρης Γεωργιάδης μας είπε ότι καλώς έγινε η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού διότι αυτό απαιτούν οι σύγχρονες πρακτικές του τραπεζικού συστήματος. Και μάλιστα είπε πως αν κάποιοι, υπονοώντας το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ, κάνουν σκέψεις για ανασύσταση του Συνεργατικού Κινήματος, αυτό σημαίνει πως δεν διδαχθήκαμε απολύτως τίποτε.

Με άλλα λόγια ο υπουργός μάς είπε ότι εξαρχής η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στο χάρισμα του Συνεργατισμού στο τραπεζικό κεφάλαιο και πως όλα όσα έλεγαν στον κόσμο ήταν απλώς φούμαρα.