Έκλεισε τις πόρτες… της διαφάνειας η Ερευνητική Επιτροπή!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η αυταρχική συμπεριφορά και η προσπάθεια του Προεδρικού να επιβάλει φίμωση σε όσους επιμένουν σε πλήρη εξυγίανση του σκανδάλου με τα «χρυσά» διαβατήρια, όπως και οι απειλές του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και νυν Γενικού Εισαγγελέα για παραπομπή του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλούν εύλογη ανησυχία και προβληματισμό για το πού οδηγούμαστε… Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία διορίστηκε για να ασχοληθεί σε βάθος και με όλες τις πτυχές των πολιτογραφήσεων, αντί να καθιερώσει διαδικασίες διαφάνειας και αξιοπιστίας, επιδιώκει τη συσκότιση.

Με ανακοίνωσή της η Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψιν την εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα αποφάσισε η συνεδρία στην οποία κατέθεσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Για ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί ολόκληρη την κοινή γνώμη και στο οποίο έχει εμπλακεί το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών του, οι οποίοι έχουν πάρει όλες τις αποφάσεις για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων -τροποποιήσεις στους Κανονισμούς, μηχανισμός ελέγχου των αιτήσεων, συστάσεις από τους υπουργούς και τελικές εγκρίσεις από το Υπουργικό- δεν υπάρχει καμία αιτιολογία στο όνομα της πανδημίας να μη γίνονται οι ακροάσεις δημόσια. Μήπως φοβούνται την ενημέρωση των πολιτών από τους δημοσιογράφους για τα όσα θα ακουστούν στην αίθουσα συνεδριάσεων; Επίσης, γιατί δεν ανακοινώνεται το πρόγραμμα μαρτύρων; Θα καλέσουν ή όχι ενώπιόν τους τον Πρόεδρο Αναστασιάδη; Πάντως σε άλλες περιπτώσεις που λειτούργησαν παρόμοιες Επιτροπές οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία σε ανοιχτή ακρόαση. Σε αυτή την περίπτωση εμποδίζεται η ενημέρωση και η διαφάνεια.

Οι ανησυχίες εντείνονται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της όχι με ταχύτητα, αλλά με κωλυσιεργία. Μεθοδεύουν όπως το πόρισμα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2021. Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε ήδη τρίμηνη παράταση μέχρι 6 Μαρτίου 2021, ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει και νέα παράταση μέχρι 6 Ιουνίου 2021. Η αιτιολογία της παράτασης μεταξύ άλλων αφορά «τις δυσκολίες για τη λειτουργία των γραφείων, τη στελέχωση, τις καθυστερήσεις στην παράδοση τεκμηρίων κ.α.». Αντιλαμβάνεστε ότι οι έρευνες προχωρούν με αδιαφάνεια και με ρυθμούς χελώνας. Μήπως είναι τυχαίο;