Εκμετάλλευση της ψυχής και του σώματος

Συνεχίζουν να σοκάρουν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σχεδόν μέρα παρά μέρα δημοσιοποιούνται περιστατικά, που πολλές φορές αφορούν και κακοποιήσεις ακόμη και από τους ίδιους τους πα-ΤΕΡΑ-δες ανήλικων παιδιών. Τα θύματα βρίσκουν το θάρρος και σπάνε τη σιωπή τους με την ελπίδα να τιμωρηθούν οι δράστες. Ωστόσο θα πρέπει να προβληματίσει και το ζήτημα των ποινών που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Πολύ συχνά οι ποινές χαρακτηρίζονται ως χάδι, και όχι άδικα. 2-3 χρόνια φυλάκισης, για ένα έγκλημα το οποίο καταστρέφει κυριολεκτικά ζωές, δεν είναι αρκετά.

Αλλωστε κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η εκμετάλλευση άμεσα και έμμεσα της αθωότητας της παιδικής ψυχής πρωτίστως και μετά του παιδικού σώματος είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα. Δυστυχώς παρατηρούμε πως η σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση των παιδιών, καθώς και η παιδική πορνογραφία, έχουν παγκοσμίως αυξητικές τάσεις.

Σημαντική την ίδια ώρα είναι και η ευθύνη του κράτους. Στη χώρα μας, όπως έχει επισημανθεί από τους αρμόδιους πολλές φορές, ο τρόπος με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής, δεν είναι συντονισμένος και στρατηγικά σχεδιασμένος.

Μάλιστα σε πολυσέλιδη τοποθέτησή της για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόληψη, αναφορά, διερεύνηση και εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, τονίζει την ανάγκη να επανεξεταστούν πρακτικές που ακολουθούνται και να τροποποιηθούν σχετικές νομοθεσίες.

Δεν υπάρχει μια πολυδιάστατη προσέγγιση στον αγώνα κατά της παιδικής κακοποίησης, η οποία να εμπεριέχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στη βία ενάντια στα παιδιά και να παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες για την πρόληψή της. Αντίθετα, οι ενέργειες που γίνονται είναι αποσπασματικές και δεν καλύπτουν το ευρύ φάσμα του θέματος.

Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα έγκλημα το οποίο περιβάλλεται από μυστικότητα. Δεδομένης της φύσης του εγκλήματος, είναι μικρός ο αριθμός των περιπτώσεων για τις οποίες γίνεται καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Λόγω, επίσης, και των πραγματικών δυσκολιών που υπάρχουν στη διερεύνηση και στοιχειοθέτηση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είναι ακόμα λιγότερες οι καταγγελίες που καταλήγουν στο δικαστήριο.

Αξιοσημείωτη είναι παράλληλα η επισήμανση της κ. Κουρσουμπά ότι η παιδική κακοποίηση πρέπει, τόσο μέσα από τη νομοθεσία, όσο και μέσα από την εφαρμογή της στην πράξη, να αντανακλά το γεγονός ότι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ, παράλληλα, αποτελεί νομικό και κοινωνικό ζήτημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy