Έκοψαν το βοήθημα από τυφλούς και τους οδήγησαν στην επαιτείαΠρωτοβουλία από Επιτροπή Εργασίας για αλλαγή της νομοθεσίας του ΕΕΕ

 

Το Υπουργείο Εργασίας κόβει με τη σέσουλα το επίδομα του ΕΕΕ από δικαιούχους, περιλαμβανομένων ατόμων με αναπηρίες και άλλων ευάλωτων ομάδων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι είναι λανθασμένη η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά για να επανέλθει το επίδομα χρειάζονται μέχρι οκτώ μήνες με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μένουν για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς καμιά κρατική βοήθεια.

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρίες και άλλων ευάλωτων ομάδων κατέθεσαν συγκεκριμένες καταγγελίες, για λανθασμένες αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες προκάλεσαν τεράστια ταλαιπωρία σε λήπτες δημοσίου βοηθήματος και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαΐδης, κατήγγειλε ότι σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις  στη Λευκωσία και στη Λεμεσό οι αρμόδιες υπηρεσίες έκοψαν λανθασμένα το επίδομα από δικαιούχους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην επαιτεία. Κατήγγειλε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές αδικαιολόγητες αποφάσεις και έφερε ως παράδειγμα την αποκοπή του ΕΕΕ από πρόσωπα τα οποία μετέβησαν για μερικές μέρες στο εξωτερικό.

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, κατήγγειλε ότι συγκεκριμένα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας «κάνουν διαγωνισμό ποιος θα απορρίψει τους περισσότερους».

Ακόμη, καταγγέλθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις κόπηκε το ΕΕΕ από εργαζομένους επειδή για ένα μήνα είχαν εισοδήματα λίγα μόλις ευρώ περισσότερα από τον προηγούμενο μήνα, λόγω εργασίας σε σύστημα βάρδιας (π.χ. στην ξενοδοχειακή).

Επιπρόσθετα, καταγγέλθηκε ότι κόπηκε το ΕΕΕ από άτομα για τα οποία έγινε έρανος, καθώς και από άτομα τα οποία πούλησαν την περιουσία τους για να εξοφλήσουν δάνεια στις τράπεζες. Όπως αναφέρθηκε, στις πιο πάνω περιπτώσεις τα χρήματα κατατέθηκαν προσωρινά στους λογαριασμούς των ληπτών ΕΕΕ, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ως έσοδα στο ηλεκτρονικό σύστημα και να τους κοπεί το βοήθημα από το κράτος.

Όπως αναφέρθηκε στις περιπτώσεις στις οποίες αποκόπτεται λανθασμένα το επίδομα, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση. Ωστόσο η αίτησή τους εξετάζεται με καθυστέρηση μέχρι και οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς κρατική βοήθεια κατά την υπό αναφορά περίοδο.

Πρώτα ενημέρωση και μετά αποκοπή

Ο Αντ. Φακοντής ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Εργασίας θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να απαιτείται γραπτή ενημέρωση των ληπτών για τους λόγους για τους οποίους θα τους αποκοπεί το βοήθημα, αλλά και για να τους παραχωρείται εύλογο χρονικό διάστημα για να παραθέσουν τη δική τους θέση.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και συμφώνησε με την αλλαγή της νομοθεσίας. Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση να είναι μικρό το χρονικό διάστημα, το οποίο θα μεσολαβεί μεταξύ της επιστολής του Υπουργείου και της δυνατότητας του λήπτη να παραθέσει τη δική του θέση, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προλαβαίνουν την πληρωμή του επόμενου μήνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.