Εκρηκτικό το κλίμα ανάμεσα στους γιατρούς

189

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΓεΣΥ, με αρκετά ανοικτά ζητήματα την ίδια ώρα να αναδεικνύονται προκαλώντας προβληματισμό για την ομαλή πορεία υλοποίησης μιας από τις μεγαλύτερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Οι χειρισμοί από πλευράς μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ έφεραν αλυσιδωτές αντιδράσεις που εκτός πλέον από καταγραφή διαφωνιών μεταξύ γιατρών, έφεραν και παραιτήσεις.

Ο Δρ Στάθης Τούρβας, πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ), χαρακτήρισε ως σοβαρό γεγονός την παραίτηση του παιδιάτρου Άλκη Παπαδούρη από την ηγεσία του ΠΙΣ, προσθέτοντας ότι είναι και άλλοι που διαφωνούν. Μιλώντας χθες στο κρατικό κανάλι επεσήμανε ότι ο ιατρικός κόσμος είναι διχασμένος. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις εκτιμά ότι είναι αναμενόμενες, αφού θίγονται πολλά συμφέροντα ενώ μια μερίδα γιατρών θα απορρίψει όποιο σχέδιο και να τεθεί μπροστά της. Επιβεβαίωσε την ίδια ώρα ότι γιατροί οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ δέχονται bullying και τυγχάνουν αποξένωσης από τους υπόλοιπους. Ενώ αναφερόμενος στον ΣΙΣ κατήγγειλε ότι ελέγχεται από συγκεκριμένη ομάδα γιατρών που και αυτή ελέγχεται από ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Ωστόσο ο κ. Τούρβας επέρριψε ευθύνες και στον ΟΑΥ αφού εκτιμά ότι δεν ενήργησε ώστε να ενημερωθεί σωστά τόσο ο ιατρικός κόσμος όσο και οι πολίτες για το ΓεΣΥ. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια, από την ψήφιση των νομοσχεδίων, δεν έγιναν βήματα για βελτίωση των νοσοκομείων. «Έχουμε εξευτελίσει τα νοσοκομεία με τους ασθενείς να στοιβάζονται εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου χθες βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως το ΣΙΣ του ΠΙΣ σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα όπου εκφράστηκε δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο μελών της ηγεσίας και της πολεμικής που δέχεται τόσο το ΓεΣΥ όσο και οι υπόλοιποι συναδέλφοί τους, οι οποίοι και επιθυμούν την ένταξή τους στο Σύστημα. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα της μη ενημέρωσης των θεσμικών οργάνων για σημαντικά ζητήματα.

Κάποια μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, για τους δικούς τους λόγους και αυτό φαίνεται από την παραίτηση μέλους τους, ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος κάλεσε την ιατρική κοινότητα να αξιολογήσει όλα τα δεδομένα. Σε ερώτηση εάν ο ΠΙΣ προωθεί προσωπικά συμφέροντα, ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιος να διαπραγματεύεται, εκ μέρους των γιατρών, την ένταξη στο ΓεΣΥ και την ίδια μέρα που δημιουργήθηκε το θέμα με το Μνημόνιο Συναντίληψης, ν’ ανακοινώνεται και μία ιδιωτική πλατφόρμα, «όπως την ονόμασαν αντι-ΓεΣΥ, από μέλη που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούνται στον ΠΙΣ και που ισχυρίστηκαν και ότι αξιολόγησαν και το ίδιο το μνημόνιο;» Επίσης στήριξη του ΓεΣΥ από τους επαγγελματίες υγείας ζητά με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδογκολογικής Μονάδας.

Αναζητούν να καταλογίσουν ευθύνες Έγνοια της κυβέρνησης είναι ο καταλογισμός ευθυνών αντί η επίλυση των προβλημάτων επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Όπως είπε, το ΑΚΕΛ παρακολουθεί με αγωνία τα προβλήματα που σημειώνονται στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ. «Επειδή με ειλικρίνεια θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, όπως έχει αποφασιστεί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο περνά από το δικό μας χέρι. Άλλωστε είναι με δική μας πίεση και σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις που καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση υλοποίησης ενός ΓεΣΥ που να εξυπηρετεί καθολικά και ισότιμα ολόκληρη την κοινωνία». Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να υλοποιήσει το ΓεΣΥ, όπως κι αυτή έχει συμφωνήσει, τόνισε ο Στ. Στεφάνου.

 

Ελένη Κωνσταντίνου