Εκτοπίζονται πιο γρήγορα από την αναπνοή….

194

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Δύο μόνο μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων και ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, συνέχισε τις ακραίες και ξενοφοβικές δηλώσεις του σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό με αφορμή την άρνηση να δεχθεί η Ιταλία το πλοίο Aquarius.

Ωστόσο στον αντίποδα η ισπανική κυβέρνηση που δέχθηκε να δώσει λύση στο αδιέξοδο, ενώ και η Γαλλία προσφέρθηκε να δεχθεί αριθμό μεταναστών του Aquarius.

Χθες με ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Καλωσήρθατε στο σπίτι σας» σε διάφορες γλώσσες υποδέχθηκαν τους πρώτους μετανάστες που έφθασαν στο λιμάνι της Βαλένθιας μετά από επτά ημέρες ταλαιπωρίας και περιπλάνησης μέσα στη θάλασσα.

Όπως ανέφεραν τα ξένα πρακτορεία, για την υποδοχή των μεταναστών, μεταξύ των οποίων 450 άνδρες, 80 γυναίκες, 89 έφηβοι και 11 παιδιά κάτω των 13 ετών, έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 2.320 άτομα. Ανάμεσα τους 1.000 εθελοντές και 470 μεταφραστές, ενώ έχουν διαπιστευθεί περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αγνοούμε πως ο πόλεμος, η βία και οι διώξεις παγκοσμίως αναγκάζουν περισσότερους ανθρώπους από ποτέ να εκτοπισθούν από τις εστίες τους. Σύμφωνα με τους αριθμούς των Ηνωμένων Εθνών, υπήρχαν 65,6 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι παγκοσμίως στα τέλη του 2016 –σχεδόν 300.000 περισσότεροι από την περσινή χρονιά.

Πριν από 10 χρόνια, στα τέλη του 2005, η Ύπατη Αρμοστεία είχε καταγράψει κατά μέσο όρο 6 άτομα να εκτοπίζονται κάθε λεπτό. Σήμερα εκτοπίζονται 24 άνθρωποι ανά λεπτό, σχεδόν το διπλάσιο της ανθρώπινης αναπνοής.

Ένας τραγικός απολογισμός, ντροπιαστικός και απαράδεκτος που μας φέρνει μπροστά στις άθλιες συνέπειες της πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων του πλανήτη. Μια πολιτική που θέτει τις επεκτατικές τους διαθέσεις και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Πλέον οι σχεδόν καθημερινοί πνιγμοί στις θάλασσες για κάποιους αποτελούν απλή στατιστική, για κάποιους αδιαφορία και για άλλους απογοήτευση και αγανάκτηση που οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται και από Διεθνείς Οργανισμούς και την Ε.Ε. δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα.

Αντίθετα βλέπουμε να αυξάνονται τα θύματα των πολιτικών τους.

Βλέπουμε επίσης, ακόμη και εκείνους που καταφέρνουν να επιζήσουν φθάνοντας σε ένα «ασφαλές» προορισμό, να βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, απομονωμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να παλεύουν με τη γραφειοκρατία και με πολλές ρατσιστικές προσεγγίσεις, για μήνες και χρόνια, για να εξεταστεί η υπόθεσή τους.