Εκτός ατζέντας… η ανάγκη λύσης του Κυπριακού!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη Γερμανία να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως ισχυρή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.

Συνέρχεται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για να συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός, όμως, ότι στην ατζέντα δεν είναι μόνο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και η κατάσταση στο Λίβανο και στη Λευκορωσία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας θα περάσουν όσο «μαλακά» γίνεται! Αναμένονται να γίνουν παροτρύνσεις τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ελλάδα για διάλογο. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν δεσμευτεί ήδη έναντι της Άνγκελα Μέρκελ ότι θα ξεκινούσαν διάλογο. Προφανώς, οι δύο πλευρές προσπαθούν να καθίσουν στο τραπέζι από θέση ισχύος. Η Τουρκία είχε προχωρήσει στη συμφωνία με τη Λιβύη, ενώ η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Αποτέλεσμα, η Τουρκία να αντιδράσει και να προχωρήσει σε στρατιωτικοποίηση του προβλήματος, στέλνοντας ερευνητικά και στρατιωτικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Η προβολή στρατιωτικής ισχύος», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα δικαίου». Πάντως, τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, έδειξαν ότι δεν θέλουν τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή ή ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, θα καταβληθούν έντονες διπλωματικές προσπάθειες και παρεμβάσεις για αποκλιμάκωση της έντασης.

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών φαίνεται να «θυματοποιείται» το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακολουθεί αντί να είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων, προβάλλοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και επιχειρηματολογώντας ότι η λύση θα ομαλοποιήσει και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είναι προς όφελος της ασφάλειας και της ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή. Δυστυχώς, οι πολιτικές Αναστασιάδη αφήνουν το Κυπριακό εκτός ατζέντας, ενώ ακόμη χειρότερα συζητείται και προωθείται στο τραπέζι του διαλόγου ο διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων στην περιοχή πριν λυθεί το Κυπριακό.