Εκτρέφουν το φασισμό… «απειλή οι παράνομοι μετανάστες»!

66

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Είναι επικοινωνιακές τακτικές για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα και καυτά θέματα ή είναι συνειδητή ιδεολογική θέση των κυβερνώντων; Ο λόγος για τις τοποθετήσεις των κυβερνώντων για τους μετανάστες. Το θέμα ξεκίνησε με δηλώσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «η Κύπρος έχει φθάσει στα όρια της σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών». Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναδεικνύοντας το θέμα των μεταναστών ως πρόβλημα που «απειλεί να αλλοιώσει τον δημογραφικό μας χαρακτήρα». Το αποκορύφωμα, η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ, ο οποίος μίλησε για μεγάλο αριθμό «παράνομων μεταναστών» που απειλούν την Κύπρο.

Χρησιμοποιήθηκε φρασεολογία, όπως «παράνομοι μετανάστες» και «αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα», η οποία χρησιμοποιείται από τα φασιστικά κόμματα της Ευρώπης, αλλά και από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, τα οποία καταφεύγουν στο λαϊκισμό -δεξιός λαϊκισμός και ξενοφοβία.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για σειρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα -ναρκωτικά, έγκλημα, πορνεία, παιδεραστία, αποφυλακίσεις ημετέρων, διάλυση του Συνεργατισμού, κρίση στη δημόσια παιδεία και υγεία, διορισμοί ημετέρων συμβούλων με «παχουλούς» μισθούς στο Προεδρικό και στα υπουργεία, οικονομικά σκάνδαλα και ατασθαλίες κ.λπ. Αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία. Νιώθουν ότι βρίσκονται πολιτικά απομονωμένοι, αλλά νιώθουν να χάνουν και ψήφους προς το φασιστικό ΕΛΑΜ, οπότε επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν φρασεολογία του ΕΛΑΜ και το λαϊκισμό σε θέματα μετανάστευσης. Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνούμε ποιος είναι ο ΔΗΣΥ, ο οποίος στέγασε πραξικοπηματίες και φασίστες, ασπάζεται μια ιδεολογία που είναι συντηρητική και δεν μπορεί να δεχθεί την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη. Τους έφταιξαν οι πολιτικοί πρόσφυγες -θα μας «αλλοιώσουν και θα πιάσουν τις δουλειές μας»- οι οποίοι μέσα από χίλιους δυο κινδύνους για τη ζωή τους έφθασαν στον τόπο μας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αντί να στηρίξουν τα προγράμματα ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, οι κυβερνώντες κινδυνολογούν. Καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία και εκτρέφουν το φασισμό στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσουν αυτές οι πολιτικές, διαφορετικά δεν θα μιλάμε για εκσυγχρονισμό στην κυπριακή κοινωνία, αλλά για οπισθοδρόμηση.