Ελεγχόμενη πληροφόρηση από Προεδρικό, σε βάρος της Δημοκρατίας

507

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Είναι επικίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία αυτό το οποίο συμβαίνει με τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από το Προεδρικό. Υπάρχει φιλτράρισμα της πληροφόρησης. Πέρα από το κυβερνητικό ΡΙΚ, στην υπηρεσία του Προεδρικού είναι είτε δημοσιογράφοι που εργοδοτήθηκαν στο Προεδρικό, είτε ιδιοκτήτες και διευθυντές ειδήσεων και αρχισυντάκτες καναλιών και εφημερίδων των οποίων συγγενικά πρόσωπα διορίστηκαν από το Πρόεδρο σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα.

Έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο, το οποίο προωθεί και προβάλλει καθημερινά την προεδρική ατζέντα. Υπάρχει προεδρική παρέμβαση και έλεγχος στην πληροφόρηση. Αυτό είναι πλήγμα στην ελεύθερη κριτική σκέψη και άποψη, πλήγμα στην ελεύθερη δημοσιογραφία, πλήγμα στην ίδια τη Δημοκρατία.
Σοβαρά θέματα είτε δεν προβάλλονται καθόλου, είτε προβάλλονται με το φακό της κυβέρνησης, όπως: Παλινδρομήσεις Αναστασιάδη στο Κυπριακό και η χαμένη ευκαιρία στο Κραν Μοντανά και το πώς οδηγούμαστε στην οριστική διχοτόμηση. Κούρεμα των καταθέσεων και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Σκάνδαλα με υπερπληρωμές των λεωφορείων και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Άριστοι των αρίστων και διορισμός του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος τελικά κατέληξε στη φυλακή για αδικήματα διαφθοράς. Ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους αναγκάστηκε να αναφωνήσει: «Nτροπή, κύριε Πρόεδρε».

Είναι γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία έξι χρόνια επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη -ΔΗΣΥ, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αναδείχθηκαν και άλλα εξίσου σοβαρά θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης, θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και ασυμβίβαστου. Εξακολουθεί επίσης να είναι σε ισχύ το μεγάλο σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια», όπου η Κύπρος είναι υπό κατηγορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για όλα τα πιο πάνω, δυστυχώς, δεν υπάρχει η ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση από τα πλείστα ΜΜΕ. Κάποια μάλιστα προκλητικά παρουσιάζουν αυτά σκάνδαλα και ως «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ!
Οι φωνές της αντιπολίτευσης δεν εισακούονται. Είτε δεν προβάλλονται καθόλου, είτε προβάλλονται υποβαθμισμένα. Οι διασυνδέσεις του Προεδρικού με τα ΜΜΕ είναι πολύ βαθιές σε σημείο που πρέπει όλους να ανησυχήσουν, αφού δημιουργήθηκε μια αυταρχική μονοκομματική κυβέρνηση με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας.