Ελλείψεις ευνοούν τη σχολική βία

194
Στο γυμνάσιο όπου καταγράφηκε το περιστατικό χειροδικίας καθηγητή σε μαθήτρια και που έγινε στόχος εμπρηστών, βρέθηκε το πρωί ο Υπουργός Παιδείας.

Σε ένα 24ωρο πυρπολήσεις σε αίθουσες δύο Γυµνασίων

Μια σειρά από περιστατικά βίας που σηµειώθηκαν σε διάστηµα µόλις τριών εικοσιτετράωρων στον ίδιο σχολικό χώρο, άνοιξαν για µια ακόµα φορά τον ασκό του Αιόλου για το Υπουργείο Παιδείας, αφού αποκαλύπτουν για µια ακόµα φορά τα σοβαρά ελλείµµατα στην εφαρµογή κανόνων λειτουργίας στα σχολεία που να διασφαλίζουν την οµαλότητα και την ασφάλεια µαθητών και εκπαιδευτικών.

Το θλιβερό συµβάν που εκτυλίχθηκε την περασµένη ∆ευτέρα σε γυµνάσιο της Λεµεσού, µε την έντονη αρχικά λεκτική αντιπαράθεση µεταξύ καθηγητή και µαθήτριας, µε τον πρώτο να συνεχίζει χαστουκίζοντας και τη µαθήτρια να ανταποδίδει κτυπώντας στα χέρια τον καθηγητή, δεν «έκλεισε» µε τη διαδικασία της διερεύνησης του περιστατικού και του καταλογισµού ευθυνών.

Αντίθετα, δόθηκε συνέχεια µε δεύτερο επεισόδιο, το οποίο φέρεται να προκάλεσε πατέρας άλλης µαθήτριας. Ειδικότερα, σύµφωνα µε δηµόσια καταγγελία του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη, ο εν λόγω γονιός εµφανίστηκε στο σχολείο και επιτέθηκε στη διευθύντρια επειδή «τόλµησε και τιµώρησε την κόρη του», η οποία µε το κινητό τηλέφωνό της είχε βιντεογραφήσει την επίδικη σκηνή του χαστουκίσµατος της συµµαθήτριάς της από τον καθηγητή. Η ασφάλεια στα δηµόσια σχολεία έχει φθάσει σε οριακό σηµείο επικινδυνότητας, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

«Το Υπ. Παιδείας», είπε, «είναι θεατής στην όλη ανησυχητική κατάσταση που δηµιουργείται στα σχολεία µε το θέµα της ασφάλειας των σχολικών χώρων», επισηµαίνοντας το γεγονός ότι ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται προς το τέλος της, στα περισσότερα σχολεία δεν έχει γίνει το παραµικρό απ’ όλα εκείνα που εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς και αφορούν την εγκατάσταση περιφράξεων, την τοποθέτηση καµερών και θυροτηλεφώνων, στιγµατίζοντας παράλληλα το Υπουργείο για την έλλειψη βούλησης για προώθηση νοµοθεσίας για την απαγόρευση της χρήσης και µεταφοράς κινητών στα σχολεία.

Όµως τα περιστατικά βίας στο ίδιο σχολείο συνεχίστηκαν και τις µεταµεσονύκτιες ώρες της Τετάρτης. Κι αυτό γιατί κάποιοι µπήκαν ανενόχλητοι στον σχολικό χώρο και πυρπόλησαν µια τουλάχιστον αίθουσα. Συγκεκριµένα, όταν χθες το πρωί η καθαρίστρια πήγε να πιάσει δουλειά στο σχολείο, διαπίστωσε ότι υπήρχαν σε διάφορα σηµεία εστίες φωτιάς, οπότε κλήθηκε η Πυροσβεστική η οποία και πρόλαβε την επέκταση του κακού. Από τις φωτιές προκλήθηκαν εκτεταµένες ζηµιές σε δύο γραφεία και άλλο σχολικό εξοπλισµό.

Στόχος εµπρηστών, όµως, έγινε χθες και το Γυµνάσιο Παλλουριώτισσας. Οι δράστες πυρπόλησαν το γραφείο της ∆ιεύθυνσης, αλλά και τη Γραµµατεία προκαλώντας σηµαντικές ζηµιές. Μάλιστα λόγω του περιστατικού ενηµερώθηκαν οι γονείς ότι υπάρχει αδυναµία στο να δοθούν βαθµοί σε µη εξεταζόµενα µαθήµατα.

Χρήστος Χαραλάµπους

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.