Ελληνική προκρίνουν οι Εποπτικές Αρχές για τη Συνεργατική Τράπεζα

1708

Πόρτα στο Apollo που θέλει το σύνολο σε συνεργασία με τράπεζα από Σλοβενία

Ανάθεση του καλού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα προκρίνουν οι εποπτικές αρχές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Φραγκφούρτη, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας. Μάλιστα όπως αποκάλυψε στη «Χ» πηγή η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, το Apollo κατέθεσε προκαταρκτική πρόταση για εξαγορά του συνόλου της ΣΚΤ και συνέχιση των εργασιών της σε συνεργασία με τράπεζα από τη Σλοβενία, η οποία διαθέτει άδεια εντός του ευρωσυστήματος, αλλά «έφαγε πόρτα» από τις εποπτικές αρχές.

Οι πιο πάνω εξελίξεις δίνουν σαφές προβάδισμα στην Ελληνική Τράπεζα. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε η πιο πάνω πηγή, η Ελληνική ενδεχομένως να είναι και η μόνη η οποία θα υποβάλει τελική ολοκληρωμένη πρόταση, αφού το Apollo σκέφτεται να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία.

Η αρχική προκήρυξη της ΣΚΤ έδινε δύο επιλογές: (Α) την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον πλήρως αδειοδοτημένο τραπεζικό οργανισμό, και (Β) την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας υπήρξε ενδιαφέρον από οκτώ επενδυτές, εκ των οποίων οι τρεις ζήτησαν να εξετάσουν και τις δύο επιλογές, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εξέφρασαν ενδιαφέρον μόνο για τη δεύτερη επιλογή, δηλαδή την εξαγορά μέρους των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων και του χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΣΚΤ (Citigroup Global Markets), οι οποίες οδήγησαν στην υποβολή δύο προτάσεων (Ελληνικής και Apollo), οι οποίες πέρασαν στη δεύτερη φάση.

Σε περίπτωση που το Apollo αποφασίσει τελικά να καταγγείλει τη διαδικασία, η καταγγελία θα αφορά ακριβώς ότι δεν του επιτράπηκε να υποβάλει πρόταση για την πρώτη επιλογή, παρά το γεγονός ότι η αρχική προκήρυξη έδινε αυτή την επιλογή.

Συναινεί και το ΥΠΟΙΚ για την επιλογή της Ελληνικής

Εν τω μεταξύ με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας το Υπουργείο Οικονομικών συναινεί με την ανάθεση του καλού χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελληνικής, αφού το Υπουργείο Οικονομικών ως ο εκπρόσωπος του μεγαλομετόχου (Κυπριακή Δημοκρατία) είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση. Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης προχώρησε πρόσφατα στο διορισμό δύο ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπεία της ΣΚΤ, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του για έλεγχο της διαδικασίας.

Όπως αποκάλυψε από χθες η εφημερίδα μας, οι προτάσεις των δύο επενδυτών έφεραν ψυχρολουσία στη ΣΚΤ, αφού στο καλύτερο σενάριο ο επενδυτής θα την πάρει δωρεάν, ενώ στο χειρότερο το κράτος θα κληθεί να πληρώσει και από πάνω μέχρι 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής το κράτος και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος πολίτης έχουν πληρώσει περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη της ΣΚΤ, τα οποία προφανώς έχουν εξανεμιστεί.

Χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός Ιουνίου

Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν τις επόμενες μέρες να καταθέσουν τις τελικές ολοκληρωμένες τους προτάσεις. Όπως πληροφορούμαστε, το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές για ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι εντός Ιουνίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου