Εμείς ψάχνουμε τροχό, άλλοι τρέχουν με ταχύτητα

516

Του Γιώργου Δεληγιάννη

Ο λόγος για την ανακύκλωση, η οποία ανακύπτει από καιρό σε καιρό στην Κύπρο και αυτό μόνο όταν το θέμα αγγίξει την τσέπη μας, δυστυχώς.

Και ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που η αδράνεια, η καθυστέρηση και η αδιαφορία τόσο των Αρχών, όσο και ημών των ιδίων, οδηγεί στο να βγάλουμε κι άλλα λεφτά από την τσέπη, δυστυχώς μένουμε στα παράπονα, τα ευχολόγια και τη μεμψιμοιρία.

Οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα τέλη σκυβάλων για τους δημότες τους, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα της επιβάλει πρόστιμο, λόγω του μη κλεισίματος της χωματερής στον Κοτσιάτη και επειδή θα υποχρεωθούν όλοι να στέλλουν τα σκουπίδια μας σε χώρο σωστής διαχείρισης.

Τα ζητήματα με τις μίζες, τη διαφθορά, τις ματσαράγκες και τα φαγώματα για τις μονάδες αυτές είναι γνωστά. Οι αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες, οι δικαστικές διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις του δημοσίου με ανάδοχους που τα έπαιρναν και τα έδιναν, γνωστά.

Και παρόλα αυτά, το κεφάλαιο ανακύκλωση, μένει ακόμα στην Κύπρο του 2018 στα ευχολόγια, την καλή διάθεση κάποιων και τα πειράματα και πιλοτικά προγράμματα κάποιων Τοπικών Αρχών.

Λες και στην Κύπρο θα ανακαλύψουμε τον τροχό και οραματιζόμαστε κάρα με βόδια (ούτε καν άλογα) την ώρα που οι υπόλοιποι τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα με αυτοκίνητα που καίνε ηλεκτρική ενέργεια από ανακυκλώσιμα σκουπίδια.

Και δυστυχώς ακόμα και σήμερα που το πρόστιμο από την ΕΕ πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο και οι αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων επιβεβαιωμένες, κράτος και Τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για όραμα στο θέμα ανακύκλωση.

Την ίδια ώρα που παροτρύνουν τους πολίτες τους να ανακυκλώνουν στην πηγή, να χωρίζουν τα σκουπίδια τους, να χρησιμοποιούν τα πράσινα σημεία (που είναι σε κατάσταση κάτω και από την υποτυπώδη), τα κίνητρα για ανακύκλωση είναι ανύπαρκτα.

Και γιατί, όταν εγώ ο ασυνείδητος που βγάζει 2 σακούλια σκουπίδια την ημέρα να πληρώνω τα ίδια με τον γείτονά μου που ανακυκλώνει τα πάντα, από πλαστικά και τενεκεδάκια, μέχρι οργανικά, γυαλιά και ηλεκτρικές συσκευές;

Το θέμα πλέον, προφανώς, δεν είναι το κίνητρο για να ανακυκλώσω, αλλά το αντικίνητρο, όταν δηλαδή θα υποχρεωθώ να πληρώσω περισσότερα από τον γείτονα στο τέλος της μέρας.

Και σε αυτό, κύριοι τοπικοί άρχοντες, δεν πρέπει να ανακαλύψετε τον τροχό… Στον υπόλοιπο κόσμο, τον βρήκαν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια.