Εμπαίζει (και) το Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος

Καμία πρόταση του Προέδρου ως είχε υποσχεθεί...

rhdr

Δεν δόθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο θέσεις-προτάσεις για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία όπως δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι θα πράξει. Δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο, υποστήριξε χθες ο Κυβ. Εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Σώματος. Αντιφάσεις που εξελήφθησαν ως εμπαιγμός του Εθνικού Συμβουλίου και προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. «Ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τι θέλει, το λιγότερο», παρατηρούσαν αναλυτές στην εφημερίδα μας, καθώς το μόνο που κατέθεσε ο Πρόεδρος είναι οι γνωστές συγκλίσεις για το θέμα της διακυβέρνησης και δη των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, που είχαν επιτευχθεί ως επί το πλείστον επί Χριστόφια-Ταλάτ. Ως εκ τούτου δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος, αλλά διατυπώθηκαν από τους αρχηγούς των κομμάτων οι γνωστές διαφωνίες που είχαν εκφραστεί και δημόσια στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνεδρία του Ε.Σ.

Το ΑΚΕΛ, διά του Α. Κυπριανού, κατέθεσε τη διαφωνία του με τη «χαλαρή» ομοσπονδία, αλλά και τις ανησυχίες του από το παρατεταμένο αδιέξοδο. Εστιάζοντας στους κινδύνους που υπάρχουν και με δεδομένη την έκθεση Γκουτέρες, κατέθεσε την πρόταση ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να κινηθεί ο Πρόεδρος προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν σταματήσει στον Κραν Μοντανά, στη βάση από τη μια του πλαισίου Γκουτέρες και από την άλλη των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί ώς σήμερα και του άτυπου εγγράφου για την εφαρμογή της συμφωνίας».

Σε δηλώσεις του μετά το Ε. Συμβούλιο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι μετά το Κραν Μοντανά υπάρχει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο που έχει σκορπίσει την απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες και στις δύο κοινότητες για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη έχει αποδυναμώσει εκείνες τις δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα που θέλουν και επιθυμούν λύση, όχι κατ ΄ανάγκη την ίδια που θέλουμε και εμείς.

Όπως είπε πρέπει να συζητήσουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και βέβαια το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα σε διάφορες πλευρές να θέτουν επί τάπητος παράλογες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα για συνομοσπονδία και δύο κράτη και αυτά είναι απόψεις που κατατίθενται από την Άγκυρα. Στις εξελίξεις που επιτείνουν την ανησυχία και τους κινδύνους γύρω από το Κυπριακό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ περιέλαβε τις απειλές της Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις και την προσπάθεια των ΗΠΑ, είτε για μείωση ή για απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για λύση και «το χειρότερο ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχει ραγδαία αλλαγή του σκηνικού και εντείνει τον ασφυκτικό της έλεγχο η Τουρκία και αποδυναμώνονται οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν και επιδιώκουν λύση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, σε ανάρτηση στο twitter ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Ε. Συμβουλίου εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση για συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δικαίωσε τον Τάσσο…

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε θετικό τον προβληματισμό του Προέδρου για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της λύσης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δικαιώνει την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, την οποία ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε πολεμήσει. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι η αποκέντρωση εξουσιών δεν απομακρύνει τη βάση της λύσης από την ουσία της ΔΔΟ και άρα δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου. Ο κ. Γ. Λιλλήκας ανέφερε ότι επανέναρξη των συνομιλιών με δεδομένα το αδιέξοδο και την έκθεση Γκουτέρες θα φέρει σε πάρα πολύ μειονεκτική και ευάλωτη θέση την ελληνική πλευρά.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy