∆εν επαναφέρονται στεγαστικά σχέδια, γίνονται «µπαλώµατα»

84

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια και µια εβδοµάδα πριν τις Ευρωεκλογές ο Υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας κι αυτός να βοηθήσει προεκλογικά τον ∆ΗΣΥ, εξήγγειλε στεγαστικό σχέδιο. Κάποιος θα έλεγε ότι έστω και αργά είναι καλοδεχούµενο ένα στεγαστικό σχέδιο.

Ωστόσο, από την πρώτη ανάγνωση των «οκτώ πυλώνων» που εξαγγέλθηκαν για αντιµετώπιση του στεγαστικού προβλήµατος δεν φαίνεται να αντιµετωπίζεται το πρόβληµα. Εκείνοι που σίγουρα επωφελούνται από τα εξαγγελθέντα µέτρα είναι οι ντιβέλοπερς στους οποίους δίνονται πολεοδοµικά και άλλα κίνητρα για να ανεγείρουν πολυκατοικίες µε µονάρια και διάρια διαµερίσµατα χωρίς να διασφαλίζονται είτε οι τιµές πώλησης, είτε οι τιµές ενοικίασης αυτών των διαµερισµάτων. Θυµήθηκε η κυβέρνηση τις ακριτικές περιοχές και τους προσφυγικούς συνοικισµούς.

Αλήθεια, πιστεύει ότι µετά την εγκατάλειψη και ερήµωσή τους θα αναστηθούν µε «ψίχουλα»; Πιστεύει ότι µπορούν τα νεαρά ζευγάρια έστω και µε βοήθεια ύψους €20.000 να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη; ∆εν έχει επίσης εξαγγελθεί κανένα στεγαστικό κίνητρο για παραµονή των νέων ζευγαριών στην ύπαιθρο, όπου εκεί οι τιµές της γης είναι ακόµη προσιτές. ∆εν έχει επίσης εξαγγελθεί κανένα µέτρο στήριξης του Φορέα Ισότιµης Κατανοµής Βαρών, όπου εκεί έχουν καταργηθεί σηµαντικά στεγαστικά προγράµµατα στήριξης του προσφυγικού κόσµου.

∆εν επαναφέρονται ούτε τα καταργηθέντα στεγαστικά προγράµµατα για τους πρόσφυγες µέσω της Υπηρεσίας Μέριµνας. Ίσως το πιο αξιόλογο µέτρο που εξαγγέλθηκε να είναι τα προγράµµατα µέσω του ΚΟΑΓ, το οποίο θα αξιοποιεί χρήµατα που θα λαµβάνει µέσω των πολιτογραφήσεων. Εδώ είναι και το παράδοξο. Οι πολιτογραφήσεις µαζί µε τους πύργους είναι από τις βασικότερες αιτίες που αύξησαν το κόστος αγοράς και ενοικίασης στέγης και η κυβέρνηση έρχεται να δώσει κίνητρο να συνεχίσει αυτή η φούσκα ακινήτων…

Το πιο σηµαντικό από την προεκλογική αυτή εξαγγελία είναι η παραδοχή και η συνειδητοποίηση ότι πράγµατι υπάρχει οξύ στεγαστικό πρόβληµα. Αυτό, όµως, δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί µε ηµίµετρα και µπαλώµατα. Χρειάζονται πολιτικές που να δηµιουργούν ξανά τις συνθήκες -εργασίας, αξιοπρεπείς µισθοί, κόστος ζωής κ.λπ.- ώστε να µπορεί ο Κύπριος, όπως έπραττε µέχρι πριν λίγα χρόνια, να αγοράζει και να κτίζει από µόνος του τη δική του στέγη και να δηµιουργεί την οικογένειά του.