∆εν ντρέπονταιΤης Νίκης Κουλέρµου

Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του όσο ενισχύονται τόσο αποθρασύνονται. Και οι κυβερνώντες ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Όσο ο λαός τους επιβραβεύει µε την ψήφο του, όσο δεν αντιλαµβάνεται ότι τα συµφέροντά του δεν υπηρετούνται από το κεφάλαιο, τόσο θα πληρώνει το τίµηµα µε τις πολιτικές που εφαρµόζουν σε βάρος του.
Ο ∆ΗΣΥ, µε τα δεκανίκια της ηγεσίας του ∆ΗΚΟ και άλλων δορυφόρων του, κυβέρνησε την 1η πενταετία µε όλα εκείνα τα εγκλήµατα σε βάρος της οικονοµίας, το κόστος των οποίων φορτώθηκε στις λαϊκές µάζες, στην κοινωνία. Αυτό είναι καθολικά παραδεκτό.

Ακόµα και η ίδια η κυβέρνηση στις δηµόσιες τοποθετήσεις της δεν παρέλειπε να το αναφέρει, έστω και αν αυτό το έκανε για να ζητήσει σεβασµό σ’ αυτές τις θυσίες και για να κόψει το βήχα στους όποιους εργαζόµενους να διεκδικήσουν επαναφορά των δικαιωµάτων τους. Πλην όµως ο λαός επιβράβευσε αυτή την πολιτική της µονόπλευρης λιτότητας προς τέρψιν του τραπεζικού κεφαλαίου και όχι µόνον. Το success story για το οποίο εξακολουθεί να µιλά η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ – Αναστασιάδη – Γεωργιάδη – Νεοφύτου αφορά την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των µισθωτών, νοµοταγών, φορολογουµένων πολιτών, σε βάρος της κοινωνίας και των πολλών.

Οι τράπεζες σώθηκαν και το βιοτικό επίπεδο των εργαζοµένων κατακρεουργήθηκε. Οι τράπεζες σώθηκαν εκ δευτέρου µε το ξεπούληµα του Συνεργατισµού. Το αδηφάγο τέρας είναι όµως εκεί και δεν χόρτασε µε το αίµα των φτωχών και των κολασµένων.

Το τραπεζικό κεφάλαιο και οι υπηρέτες του (βλέπε κυβέρνηση ∆ΗΣΥ και δορυφόροι της) θέλει να διασφαλίσει τα κέρδη του και θα ξεφορτωθεί ό,τι το εµποδίζει. Και εµπόδιο είναι τα δάνεια, όχι των ντιβέλοπερς και των κακοπληρωτών, αλλά των πολλών δανειοληπτών που δεν µπορούν να πληρώσουν δόσεις γιατί έχασαν τις δουλειές τους ή κατακρεουργήθηκαν οι µισθοί τους.

Οι τράπεζες θέλουν να κάνουν ό,τι τους βολεύει µε αυτά τα δάνεια και σ’ αυτό το στόχο έχουν τις πλάτες των γνωστών µπάτλερ και υπηρετών τους. Θέλουν τους δανειολήπτες απροστάτευτους για να ξεπουλήσουν τα πακέτα δανείων και να εκποιηθούν περιουσίες, µεταξύ τους και πρώτη κατοικία και µικρή επαγγελµατική στέγη.

Αυτοί οι υπηρέτες των τραπεζών αποθρασύνθηκαν. Και το νιώθουµε όλοι οι πολίτες που τους παρακολουθούµε άναυδοι να καθυβρίζουν επικεφαλής θεσµών που τάχθηκαν να προστατεύουν τους πολίτες από την αδικία και την ανοµία. Και να µην αποτολµά κανείς να ζητήσει την τιµωρία τους! Πρόσφατα ήταν η ανοίκεια επίθεση του δικηγόρου τράπεζας σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Χωρίς καµιά τιµωρία από κανένα.

Χθες ήταν η επίθεση του κ. Νεοφύτου σε βάρος του Χρηµατοοικονοµικού Επιτρόπου. Για το τίποτε. Απλά και µόνο επειδή ο Επίτροπος µίλησε για κενά στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις! Μάλιστα ο κ. Νεοφύτου µίλησε για βασίλεια και βασιλιάδες. Το θράσος ωστόσο είχε και συνέχεια, αφού ο κ. Νεοφύτου δεν επέτρεψε στον κ. Π. Ιωάννου να απαντήσει και να προστατεύσει το κύρος του θεσµού. Όσες φορές και να πει κανείς το «ντροπή», µάλλον δεν είναι αρκετό. ∆εν ντρέπονται. Αποθρασύνθηκαν και δεν συµµαζεύονται.