∆εν ζήτησε ο ΓΓ τις νέες ιδέες του Προέδρου

259

Απέτυχε η συµπερίληψη νέων ιδεών στους όρους αναφοράς

Να σταµατήσει να λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πως τις «νέες ιδέες» τις ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την κυβέρνηση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, ρίχνοντας σαφή αιχµή για διαστρέβλωση της πραγµατικότητας από πλευράς κυβέρνησης.
Με αφορµή συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στην εφηµερίδα «Καθηµερινή» για αναµενόµενη επανέναρξη συνοµιλιών, ο Στ. Στεφάνου υπενθύµισε µε δηλώσεις του πως ο ΓΓ ΟΗΕ έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να πειστεί από τις δύο πλευρές για να αποδεχθεί να αρχίσει µια διαδικασία που να έχει νόηµα και προοπτική κατάληξης.

Μάλιστα Στ. Στεφάνου τόνισε πως ο ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε συγκεκριµένα πράγµατα. «Ζήτησε οι πλευρές να αποδεχθούν την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων από το σηµείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, µε διασταυρούµενη διαπραγµάτευση σε δυο τραπέζια, ένα για την ασφάλεια και ένα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Στόχος η κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη στα έξι βασικά θέµατα, κάτι που ουσιαστικά θα σηµαίνει αντίστροφη µέτρηση για λύση. ∆υστυχώς µέχρι σήµερα αυτό δεν έγινε ποτέ και είναι καιρός να γίνει τώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Εποµένως, σύµφωνα µε τον Σ. Στεφάνου, για να έχουν νόηµα οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών χρειάζεται επίσης να σταµατήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να λέει ότι ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ ζήτησε να συζητηθούν νέες ιδέες. «Τις νέες ιδέες ήταν η πλευρά µας που τις έβαλε στο τραπέζι και αναµενόµενα ο Γενικός Γραµµατέας ζήτησε από τις δύο πλευρές να τα βρουν µεταξύ τους σχετικά µε τις όποιες νέες ιδέες, µε την αίσθηση του επείγοντος και µετά να απευθυνθούν στον ίδιο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, αφήνοντας εκτεθειµένη την κυβέρνηση για το τι λέει για το ζήτηµα.

Την ίδια ώρα, κατά το ΑΚΕΛ, έχει σίγουρα αποδειχθεί ότι η προσπάθεια για συζήτηση και συµφωνία όρων αναφοράς, η οποία θα περιλάµβανε υποτίθεται και τις νέες ιδέες, έχει αποτύχει παταγωδώς και πρέπει να εγκαταλειφθεί. «Το µόνο που έχει επιτευχθεί µε αυτό τον τρόπο είναι η διαιώνιση της στασιµότητας, µε αποτέλεσµα την προώθηση του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας για διχοτόµηση. Μοναδικός δρόµος για ανατροπή αυτού του στόχου είναι η επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων, όπως ζητά ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση προς τούτο είναι ο τερµατισµός των τουρκικών παράνοµων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, εάν το προεδρικό πράξει τα δέοντα, το πρόβληµα θα το έχει η Τουρκία», κατέληξε ο Σ. Στεφάνου.

Μεθοδεύσεις αποφυγής διαπραγµατεύσεων

Αντί απάντησης για τους χειρισµούς του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδροµος Προδρόµου αναφέρθηκε στο τι κάνει η Τουρκία.
Σε γραπτή απάντησή του στο ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόµου αναφέρει ότι εδώ και δύο χρόνια, από την επαύριον του αδιεξόδου στη ∆ιάσκεψη του Κραν Μοντανά, «η Τουρκία προσπαθεί µε διάφορες µεθοδεύσεις να αποφύγει την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας της δικής της αδιάλλακτης στάσης».

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα προσπάθησε να αποθαρρύνει την επανέναρξη, προβάλλοντας τη θέση ότι «το πλαίσιο των ΗΕ έχει εξαντληθεί», ενώ επιδιώκει να διαστρέψει το Πλαίσιο Γκουτέρες για κατάργηση των εγγυήσεων – αποχώρηση στρατευµάτων. Αναφέρθηκε σε «ισχυρισµούς» του ΑΚΕΛ ότι «οι χειρισµοί του Πρόεδρου διαιωνίζουν τη στασιµότητα» και είπε πως «συγκρούονται κατάφωρα µε την πραγµατικότητα», ενώ έκανε ειρωνικά λόγο για «αποκλειστικούς µεθερµηνευτές των σκέψεων του ΓΓ του ΟΗΕ» και πάλι χωρίς να απαντά γιατί ο ίδιος λέει πως ο ΓΓ ζήτησε νέες ιδέες.

Στην Κύπρο ο Ελβετός Υπουργός Εξωτερικών

Για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενηµερώσει σήµερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης τον Ελβετό οµόλογό του Ignazio Cassis, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο χθες απόγευµα για επίσκεψη εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχουν το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια των διευρυµένων διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε ανασκόπηση των διµερών σχέσεων Κύπρου – Ελβετίας και θα εξετάσουν συγκεκριµένους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Θα συζητήσουν επίσης θέµατα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ – Ελβετίας και θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήµατα κοινού ενδιαφέροντος, µεταξύ των οποίων και για την παρατεταµένη διένεξη στη Συρία και τον αντίκτυπό της στην ευρύτερη περιοχή.

O κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενηµερώσει τον Ελβετό οµόλογό του αναφορικά µε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις κλιµακούµενες τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονοµικής της Ζώνης της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Οι δύο Υπουργοί θα προβούν µετά σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Χθες το απόγευµα ο Ελβετός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τη ∆ιερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούµενους για το έργο που επιτελεί για τις οικογένειες, αλλά και για τις δύο κοινότητες.