Ενα έγκλημα χωρίς τέλοςΠενήντα χρόνια από τις διακοινοτικές ταραχές και σαράντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και ακόμα θάβουμε νεκρούς ή αναμένουμε αποτελέσματα εξετάσεων DNA για διακρίβωση της τύχης αγαπημένων προσώπων.

Και κάποιοι άλλοι γονείς, σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια είναι στην αναμονή για ένα νέο, ένα σημάδι που θα τους πει τα τελευταία νέα για τον δικό τους άνθρωπο. Σύμφωνα με στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται, ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων της Κύπρου είναι 1,508 Ελληνοκύπριοι και 493 Τουρκοκύπριοι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA τα οστά περισσότερων από 560 αγνοουμένων, Ε/κ και Τ/κ.

Η συλλογή πληροφοριών αποτελεί το μέγιστο ζήτημα και ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Σημαντικοί μάρτυρες μπορεί να έχουν αποβιώσει ή ακόμα και τα σημεία ταφής αγνοουμένων, τα οποία θυμούνται αυτόπτες μάρτυρες, έχουν αλλοιωθεί από το χρόνο. Αυτό δυσκολεύει ή ακόμα και εμποδίζει τις εργασίες εκταφής, αφού συχνά δεν οδηγούν στον εντοπισμό λειψάνων.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, από τα 785 σημεία εκταφών που έγιναν από το 2006 μέχρι σήμερα, μόνο στα 269 εντοπίστηκαν λείψανα. Οι εκκλήσεις προς κάθε Κύπριο πολίτη, ο οποίος γνωρίζει έστω και το ελάχιστο να δώσει την πληροφορία στη ΔΕΑ, είναι καθημερινές. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να εντοπιστούν οι χώροι ταφής αυτών που αγνοούνται.

Οπως εξηγήθηκε, και χθες, τα τελευταία δύο χρόνια οι αριθμοί των ταυτοποιήσεων αυξήθηκαν. Οσο αξιοσημείωτο κι αν είναι αυτό το γεγονός, δεν μειώνει τη σημασία παροχής πληροφοριών για πιθανούς τάφους θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας.

Κι αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της ΔΕΑ, σήμερα: Η έρευνα που θα οδηγήσει σε εντοπισμό των αγνοουμένων στους ακριβείς χώρους. Και όσοι ασχολούνται με το θέμα, είναι πεπεισμένοι πως «ο κόσμος γνωρίζει, αλλά δεν αποφάσισε να μιλήσει». Αυτή η επισήμανση του Ε/κ εκπροσώπου της ΔΕΑ, σκιαγραφεί και το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί άλλο ο τόπος εξαφάνισης ενός αγνοούμενου και άλλο ο τόπος ταφής του.

Το μαρτύριο για τους συγγενείς είναι μεγάλο και μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο όσο περνά ο καιρός και όσο μακραίνει ο χρόνος. Ως εκ τούτου, η παροχή πληροφοριών είναι το άλφα και το ωμέγα της υπόθεσης. Και ως προς τούτο μπορεί να βοηθήσει η ίδια η κατοχική δύναμη, αποδεχόμενη το άνοιγμα όλων των αποκαλούμενων στρατιωτικών ζωνών για τα συνεργεία εκταφών και το άνοιγμα των στρατιωτικών αρχείων.