Ένας χρόνος… φαγούρας!Του Τάσου Περδίου

Για να φτάσει στο σημείο ο Δήμος Λάρνακας να προειδοποιεί ότι θα κλείσει την είσοδο του λιμανιού, ώστε να φιλοτιμηθεί η Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει το συμβόλαιο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, έγιναν τα εξής τραγελαφικά.

Στις 23 Απριλίου του 2019, το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου ενημερώνοντας ότι ενεργοποιούσε διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευσης με τον υποψήφιο επενδυτή. Αυτή η διαπραγμάτευση διήρκεσε τρεις μήνες. Στις 26 Ιουλίου 2019 το υπουργείο ανακοίνωσε την υποβολή της τελικής προσφοράς από την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα, αρχίζουν τα κουλά κυπριακά που σε κάνουν να θέλεις να τραβάς τα μαλλιά σου. Από τον Ιούλιο του 2019 και για κάμποσους μήνες, η προσφορά βολόδερνε στα γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων και της Νομικής Υπηρεσίας για έλεγχο στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης πριν την απόφαση για κατακύρωση ή όχι. Στη Νομική Υπηρεσία η προσφορά πρέπει να βρισκόταν για περισσότερους από 3 μήνες.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2020 επισκέφθηκε το Δήμο Λάρνακας ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων, ο οποίος περιχαρής ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη μέρα είχε επέλθει οριστική και τελική συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο και την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings.  «Εντός δέκα ημερών θα ετοιμαστεί το συμβόλαιο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφεί το συμβόλαιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου», δήλωνε ο κ. Καρούσος. Το γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα ότι οι δέκα μέρες του κ. Καρούσου έχουν ήδη ξεπεράσει τους τρεις μήνες και πάμε. Η δικαιολογία είναι ότι η σύμβαση βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Ας εξηγήσουν όμως εκείνοι που έχουν την ευθύνη. Από πέρσι τον Ιούλιο που υποβλήθηκε η προσφορά, τι ακριβώς έκανε η Νομική Υπηρεσία, η οποία την εξέταζε για περισσότερο από τρεις μήνες; Δηλαδή ελέγχθηκε και τώρα διπλοελέγχεται; Τι σόι τελική συμφωνία ήταν αυτή που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός για να χρειάζεται ξανά έλεγχο για να συνταχθεί; Εάν όντως είχε επέλθει τελική συμφωνία στις 12 Φεβρουαρίου, το μόνο που απομένει είναι να μπουν στο χαρτί τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή χρειάζονται τέσσερις μήνες για να γράψει κάποιος σ’ ένα συμβόλαιο κάτι που έχει συμφωνηθεί, όσο περίπλοκο και αν είναι; Ποιους κοροϊδεύετε επιτέλους;