Ένας σύγχρονος Αργοναύτης

133

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ήταν Οκτώβρης του 2008. Ο γράφων µόλις αποχώρησε τότε από την εφηµερίδα «Αλήθεια». Εντάχθηκα στο δυναµικό του «Άστρα». Μόλις άρχισα να µαθαίνω τα κατατόπια του νέου χώρου εργασίας. Μέχρι που πρόσεξα ένα σκίτσο στον τοίχο πίσω από το τηλεφωνικό κέντρο. «Τι είναι αυτό;» ρώτησα. Τι ήταν τελικά; Ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον ∆ηµήτρη Χριστόφια ως ψαρά που µε το αγκίστρι του προσπαθούσε να αλιεύσει στη θάλασσα. Το σκίτσο αυτό έντεκα χρόνια µετά µου έδωσε το στίγµα να προχωρήσω τη σκέψη µου.

Ο ∆ηµήτρης διαχρονικά κλήθηκε να οδηγήσει και να καθοδηγήσει µεγάλα καράβια σε πολύ φουρτουνιασµένες θάλασσες. Από τη νεολαία στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, την προεδρία της Βουλής και το ύπατο αξίωµα της ∆ηµοκρατίας. Και η αλήθεια είναι ότι ο ∆ηµήτρης ούτε ψάρευε ούτε έπλευσε ποτέ σε εύκολα νερά. Οι συµπληγάδες πολλές. Από τη διαχείριση της εσωκοµµατικής κρίσης τη δεκαετία του 1980 µέχρι και το τέλος της Προεδρίας, το 2018.

Στις πρώτες του δηλώσεις, µε την εκλογή του στη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας έστελνε µήνυµα συσπείρωσης και ενότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα απογοητευθούν όσοι αδηµονούν να δουν το κόµµα διασπασµένο. Η ενότητα-µονολιθικότητα, κύρια µέριµνα της κοµµατικής καθοδήγησης, τόνιζε στην οµιλία του στην ολοµέλεια της ΚΕ ΑΚΕΛ ο νέος τότε ΓΓ του κόµµατος της Αριστεράς.

Παρά τις πολλές συµπληγάδες της διάσπασης, της δύσκολης δεκαετίας της κρατικής συναγερµοποίησης, ο ∆ηµήτρης οδήγησε το καράβι της Αριστεράς στην πολιτική πρωτοκαθεδρία, αφουγκραζόµενος τις ανάγκες των εργαζοµένων, δηµιουργώντας σχέσεις εµπιστοσύνης µε την κοινωνία, κτίζοντας συµµαχίες. Από το κέντρο µέχρι τις παρυφές της ∆εξιάς, αυτό ήταν το σύνθηµα των Νέων ∆υνάµεων. Είχε αδράξει τη λαϊκή εντολή και οδήγησε το νοµοθετικό σώµα, τη Βουλή, σε νέα εποχή αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική διπλωµατία, φέρνοντας νέους βηµατισµούς και έκτισε σχέσεις όσο λίγοι διεθνώς. Η νέα Βουλή, πιο προσιτή στον πολίτη, είχε το στίγµα του ∆ηµήτρη Χριστόφια.

Στο µεγάλο καράβι της προεδρίας άφησε ως παρακαταθήκες τις ιστορικές συγκλίσεις στο Κυπριακό, ειδικά στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και κατανοµής των εξουσιών. Άφησε ως προίκα τις έρευνες στο φυσικό αέριο, τις οποίες συνδύασε µε τη σύγκλιση για τη διαχείρισή του στα πλαίσια της οµοσπονδιακής Κύπρου. Κληροδότηµα τεράστιο προς αξιοποίηση για τα χρόνια που έπονται.

Ο µεγάλος σύγχρονος Αργοναύτης, ο καπετάνιος που έµαθε στις φουρτούνες και στα πολύ δύσκολα, πλέον δεν είναι µεταξύ µας. Το κληροδότηµά του όµως είναι τεράστιο. Έφυγε ως ο πολιτικός τον οποίο θέλουν να θυµούνται όλοι ως τον άνθρωπο που πάλευε για το δίκιο του εργάτη, της πένας και του µυαλού. Ευχαριστούµε ∆ηµήτρη.