Ενεοί, όχι όµως άπραγοι!

244

Της Νίκης Κουλέρµου

Το είπε όλος ο κόσµος, που άναυδος παρακολούθησε το βίντεο µε την αισχρή, χυδαία και ακατονόµαστη συµπεριφορά των «κυράτσων» σε βάρος της Ρωσίδας γυναίκας που τόλµησε να τους υποδείξει την αµέλειά τους έναντι άγνωστου ιδιοκτήτη, το αυτοκίνητο του οποίου είχαν χτυπήσει σε κεντρικό χώρο στάθµευσης στη Λάρνακα: Το ντροπή είναι λίγο! Για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Σε σηµείο που να διερωτόµαστε αν αξίζει να ασχοληθούµε και µεις στη στήλη µας, αφού το επεισόδιο καταδικάστηκε ποικιλοτρόπως και καθολικά από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μας ανακουφίζει όµως -είναι αλήθεια- το γεγονός ότι αντέδρασαν άµεσα και αρµοδίως: και η Αστυνοµία, για να ερευνήσει αυτεπάγγελτα το επεισόδιο και να οδηγήσει όσους χρειάζεται ενώπιον της ∆ικαιοσύνης και η Επίτροπος Προστασίας των ∆ικαιωµάτων του Παιδιού, µε σχετική ανακοίνωση.

Το πρώτο βέβαια που θα ήθελα να ακούσω από όλους τους αρµόδιους είναι µια µεγάλη συγγνώµη προς την κυρία που δέχθηκε την επίθεση, ανεξάρτητα αν ήταν αλλοδαπή (!) όπως θάλεγε και ο Πρόεδρός µας… Κυρίως ανεξάρτητα από την κοινωνική της θέση. Αν είναι πλούσια «κυράτσα» που έφερε τα εκατοµµύρια της εδώ στην Κύπρο να τα επενδύσει ή αν είναι µια «κανονική» κυρία, που ήλθε στην Κύπρο αναζητώντας µια καλύτερη ζωή και παλεύει καθηµερινά για τα προς το ζην, όπως η πλειοψηφία από εµάς.

∆ηλαδή, αν µας καθαρίζουν τα σπίτια, αν φροντίζουν για τα παιδιά µας ή τους ηλικιωµένους γονείς µας, αν µας µαγειρεύουν και βουρτσίζουν τα παπούτσια µας είναι καλές όλες οι «οικιακοί βοηθοί», αλλά αν µας πουν πως «στραβή είναι η µύτη» µας, τότε βροµούν και είναι καθίκια; Τότε γιατί αφήνουµε στα χέρια και στο νου τους και στη δική τους κουλτούρα την αγωγή, τη διατροφή, την παρακολούθηση των παιδιών µας ή και των ηλικιωµένων γονιών µας; Για λόγους επίδειξης του αρχοντοχωριατισµού και της χωρκατιάς µας, της αγένειας και της έλλειψης κοινωνικής παιδείας µας;
Ό,τι και να συµβαίνει, αυτές οι απαίδευτες «κυράτσες» έχουν κάνει ρεζίλι την Κύπρο. Και πρέπει η Κύπρος, αρµοδίως, να τους δώσει την πρέπουσα απάντηση.

«Ως κοινωνία και ως συντεταγµένη πολιτεία οφείλουµε να αναγνωρίσουµε ότι κάθε λεκτική ή άλλη συµπεριφορά, που εκδηλώνεται στη βάση ρατσιστικών κινήτρων ή/και εθνοτικής µισαλλοδοξίας, αποτελεί στίγµα για το δηµοκρατικό µας ήθος και πλήττει την κυπριακή κουλτούρα.

Η πολιτεία οφείλει να αναχαιτίσει µε κάθε τρόπο τέτοια φαινόµενα, ώστε να οικοδοµηθεί στην κυπριακή κοινωνία µια κουλτούρα ειρήνης, αλληλεγγύης, αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων σε όλα τα επίπεδα», λέει πολύ σωστά η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού και ακόµα πιο σωστά απευθύνεται στους γονείς: «Οι γονείς, που έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, οφείλουν να απέχουν από τέτοιες συµπεριφορές και να προστατεύουν τα παιδιά από ανήκουστες εκδηλώσεις και καταστάσεις που τα εκθέτουν ή θίγουν την αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητά τους και που τραυµατίζουν τον ψυχικό τους κόσµο», πρόσθεσε.

Ας κάνουν λοιπόν ό,τι πρέπει και η Επίτροπος και η Αστυνοµία. ∆ιαφορετικά θα αποθρασυνθούν οι πάσης λογής απαίδευτοι, χυδαίοι, επιδειξιοµανείς αρχοντοχωριάτες, ρατσιστές και φασίστες.