Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι οικοδόμοι μέχρι την τελική τους δικαίωση

196

Εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις θα κλιμακώσουν τον αγώνα

Καθολική ήταν η 24ωρη απεργία των οικοδόμων σε όλη την Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα για την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζόμενων στην οικοδομική βιομηχανία αποφάσισαν να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς, ζητώντας πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από όλους τους εργολάβους και εξουσιοδοτώντας τα Δ.Σ. των Συντεχνιών, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς, να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.

Η χτεσινή απεργία ξεκίνησε με περιφρούρηση των εργοταξίων μέχρι τις 11:00 και συνεχίστηκε με απεργιακές συνελεύσεις στους επαρχιακούς χώρους που καθορίστηκαν από τις συντεχνίες. Αφού έγινε ενημέρωση των εργαζομένων για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την οικοδομική βιομηχανία εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων (ΟΣΕΟΚ), έλαβαν μια σειρά από αποφάσεις.

Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά, στοχεύοντας στη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία με την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης και των άλλων εργατικών νομοθεσιών. Επιπρόσθετα δηλώνουν για ακόμα μια φορά ότι η εργατική πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από όλους τους εργολάβους και καλεί την ΟΣΕΟΚ να δηλώσει ξεκάθαρα αν ειλικρινά επιθυμεί την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης ή την κατάργησή της.

Με βάση και τη γραπτή συμφωνία με την ΟΣΕΟΚ, καταγγέλλουν την επαναφορά όλων των αποκοπών που αφορούσαν τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων και τα ωφελήματά τους και στέλνουν μήνυμα ενότητας προς όλους τους Κύπριους εργαζόμενους και τους καλούν να στηρίξουν τον αγώνα των οικοδόμων, γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, οργανωμένους και ανοργάνωτους. Επιπλέον η Συνέλευση των εργαζομένων εξουσιοδοτεί τα Δ.Σ. των Συντεχνιών εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας των οικοδόμων της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, ανέφερε ότι βρίσκονται στην αρχή ενός πολύ σημαντικού αγώνα, ο οποίος θα κρίνει την τύχη των συλλογικών συμβάσεων και κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν αποφασισμένοι, ενωμένοι, να υπάρξει εμπιστοσύνη και συλλογικά να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Επίσης υπέδειξε ότι ο αγώνας τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος, αφού όπως είπε «οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο καθημερινά, δεν τυγχάνουν της ανάλογης εκτίμησης και συμπεριφοράς και αυτό εκφράζεται μέσα από τις απολύσεις, την καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή τους κατά το δοκούν».
Αναφορικά με την εργοδοσία, που τις τελευταίες μέρες, στα διάφορα ΜΜΕ, παρουσιάζεται να αγωνιά για το μέλλον των εργαζομένων και να είναι συναινετική, τους κάλεσε να μην την ακούν. Όπως είπε ο Μ. Παπανικολάου η κύρια επιδίωξη της εργοδοσίας είναι να παρατείνει τη συζήτηση ώστε να καταλήξουν σε συλλογικές συμβάσεις που να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και να μην εφαρμόζονται ούτε τα βασικά.

Γιάννης Κακαρής

Μας έχεις Like στο Facebook ;