Ενότητα… και κουραφέξαλα

107

Του Γιάννη Κακαρή

∆εξιά και ακροδεξιά προσπαθούν µε κάθε τρόπο να παραποιήσουν την ιστορία, µε στόχο κάποτε να φύγει από πάνω τους η ρετσινιά του προδότη. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι µόλις ανέλαβε ο Συναγερµός και ο Αναστασιάδης τη διακυβέρνηση του τόπου, σταµάτησε η εκπαιδευτική µεταρρύθµιση που είχε δροµολογηθεί.

Ούτε λίγο ούτε πολύ µπορούν να γίνουν διακριτές οι µέθοδοι και πρακτικές που χρησιµοποιούν για την παραχάραξη της ιστορίας. Ωστόσο πιο ύπουλη είναι η πρόταξη της «ενότητας», του «να µη σκαλίζουµε το παρελθόν» και της τάχα µου «παρελθοντολογίας».

Μαζί ∆ΗΣΥ και ΕΛΑΜ, τέτοιες µέρες κάθε χρόνο, καλούν τον κόσµο σε ενότητα, γενικεύοντας τις ευθύνες. Ως να µην υπήρξαν ούτε θύτες ούτε θύµατα. Σε περιπτώσεις που ο ∆ΗΣΥ δεν µπορεί να αποφύγει την καταδίκη του πραξικοπήµατος, αναφέρεται σε αυτό ως κάτι το ουρανοκατέβατο. Σαν να µην είχε σχεδιαστεί, ούτε εκτελεστεί από κάποια ανδρείκελα της Χούντας των Αθηνών εδώ στην Κύπρο. Σίγουρα από κανέναν Κύπριο! Έτσι έκαναν και φέτος.

Σε οµιλία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε όλους να συµπεριφερθούν «µε τη µέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να αντιληφθούµε ότι η ενότητα µάς ενισχύει, ενώ ο διχασµός µάς αποδυναµώνει», ενώ το ΕΛΑΜ ζητά την καλλιέργεια ενότητας, κατηγορώντας ότι «κόµµατα προσπαθούν να εξάψουν πάθη του παρελθόντος, να σπείρουν τη διχόνοια ανάµεσα στο λαό». Την ίδια ώρα Πρόεδρος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Βουλής, Αρχιεπίσκοπος, ∆ΗΣΥ και ΕΛΑΜ αποδίδουν τιµές και στεφανώνουν αυτούς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό. Σε αυτούς που κατέλυσαν τη δηµοκρατία γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα επενέβαινε η Τουρκία.

Αλήθεια ποια ενότητα επιδιώκουν; Την ενότητα, µέσα από την οποία θα ξεχαστούν τα γεγονότα και οι υπαίτιοι της κυπριακής τραγωδίας; Ενότητα µε ποιους; Με αυτούς που έσπειραν τον τρόµο σε κάθε γειτονιά; Ενότητα µε αυτούς που θέρισαν εκατοντάδες ζωές φίλων, γνωστών και συγγενών στο όνοµα της Ένωσης; Με αυτούς που δεν έχουν µετανιώσει για το παραµικρό και που σήµερα το ίδιο θα έκαναν;

Κανένας δηµοκρατικός και προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνά, αλλά αντίθετα να θυµάται, να µαθαίνει και να διαπαιδαγωγεί. Να µη δίνει κανένας το χέρι σε αυτούς που έχουν µακελέψει την Κύπρο. Ασταµάτητη πάλη χρειάζεται για να µη ζήσουµε τα ίδια. Ενάντια σε όλους όσους ανατρέφουν, προστατεύουν και στεγάζουν τους προδότες και τους επίγονούς τους. Ενάντια σε κάθε εχθρό της ανθρωπότητας, ενάντια στο φασισµό.