Εντατικολόγοι: Σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών

Τα πάνω-κάτω έφεραν οι παραιτήσεις δύο ιατρών στην Εντατική

Κάτω από το μικροσκόπιο έρευνας έχουν τεθεί τα αίτια της φυγής ιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας μετά τις απανωτές παραιτήσεις ιατρικών λειτουργών από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ως γνωστό, δύο εντατικολόγοι έχουν υποβάλει παραίτηση, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» και τους πέντε ιατρούς που απομένουν εκεί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούν για την ασφάλεια των ασθενών.

Τις προειδοποιήσεις των γιατρών για την ασφάλεια των ασθενών διαδέχθηκε η προειδοποίηση του Υπουργού Υγείας για ελέγχους στην επάρκεια της Μονάδας και ενός εκάστου ιατρού. «Αυτό προσβάλλει τους γιατρούς», ήταν η απάντηση που πήρε ο Γιώργος Παμπορίδης από τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρη Κούμα, ο οποίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι μέσα από το διάλογο θα βρεθούν οι λύσεις. Αυτές οι λύσεις όμως, υπέδειξε, θα πρέπει να είναι σε στέρεες βάσεις.

Ο Υπουργός δεν άφησε ασχολίαστη την τοποθέτηση των εντατικολόγων ότι «τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών», σημειώνοντας ότι «για να μη λειτουργεί σωστά ένα τμήμα και να είναι επικίνδυνο σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν διευθύνεται ή δεν διοικείται σωστά».

Έστειλε επίσης μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι τετελεσμένο γεγονός και μίλησε για τις ύστατες προσπάθειες κάποιων να πάρουν ό,τι μπορούν από το υφιστάμενο σύστημα. Ο Υπουργός, όμως, τα έβαλε και με τον ιδιωτικό τομέα μιλώντας «για συστηματικές κινήσεις στόχευσης γιατρών του δημοσίου».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ, Θεόδωρος Κυπριανού, απαντώντας στον Γιώργο Παμπορίδη ανέφερε πως ένα τμήμα δεν λειτουργεί σωστά είτε γιατί δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό, είτε γιατί είναι υποστελεχωμένο, είτε γιατί αυτοί που εργάζονται στο τμήμα δεν ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η Εντατική, είπε, είναι εξοπλισμένη αλλά ο εξοπλισμός αυτός χρειάζεται ανανέωση. Το έχουμε, όπως είπε, αναφέρει στο Υπουργείο Υγείας, ωστόσο τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε επίσης το εξής ανησυχητικό: «Το δυναμικό μας σε γιατρούς μόλις που καλύπτει το 50% των διεθνών προδιαγραφών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κάτω από αυτές τις συνθήκες ελλοχεύει ο κίνδυνος ιατρικών λαθών, αλλά και παράτασης του χρόνου νοσηλείας των ασθενών».

Είπε ωστόσο πως το Τμήμα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αυτό «έχει τεκμηριωθεί με εξωτερική αξιολόγηση ποιότητας». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ από τη δική του πλευρά εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο.

Σε ό,τι αφορά την Εντατική του Νοσοκομείου Λευκωσίας ο Δρ Κούμας υπογράμμισε τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες θα κληθούν να εργαστούν οι γιατροί, μετά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων τους, αναφέροντας ότι θα πρέπει εντός Νοεμβρίου «όλοι μας να προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση, μια λύση με στερεές βάσεις για να λειτουργήσει το τμήμα όσο το δυνατόν καλύτερα».

Οι εντατικολόγοι στη χθεσινή τους ανακοίνωση εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι «το Υπουργείο Υγείας, διά στόματος του υπουργού, αναγνωρίζει δημοσίως το πρόβλημα που υπάρχει, μελετά τις ξεκάθαρες και άμεσα υλοποιήσιμες εισηγήσεις μας και ελπίζουμε πως θα τις εφαρμόσει το συντομότερο για το καλό των ασθενών της δημόσιας υγείας».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy