Εντατικός διάλογος ώστε να προχωρήσει η αυτονόμηση

172

Με «πλούσια» ατζέντα πάνε στον ΟΚΥπΥ γιατροί και νοσηλευτές του δημοσίου

Με πλούσια την ατζέντα τους πάνε οι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια στις συναντήσεις των επόμενων ημερών με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το όλο εγχείρημα που αφορά στη διαδικασία αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί στοίχημα για τους αρμόδιους εάν θα το κερδίσουν ή όχι λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων. Ήδη εδώ και καιρό συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών των δημοσίων εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η οποία και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής εδώ και 18 περίπου μήνες. Σε όλο αυτό προστίθεται και η άγνοια ή μη ενημέρωση των ίδιων των εργαζομένων μέσα στα νοσοκομεία για τις επερχόμενες αλλαγές και το νέο καθεστώς.

Συμβόλαια και δομές είναι τα κύρια σημεία που αναμένεται να ξεχωρίσουν κατά τη διάρκεια του διαλόγου.

Μεθαύριο Τρίτη η ΠΑΣΥΚΙ θα έχει την πολυαναμενόμενη συνάντηση με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ υπό τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Νικόλαο Πολύζο.

Οπως δήλωσε στη Χαραυγή ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας οι γιατροί πάνε στη συνάντηση με θετική διάθεση γιατί ακριβώς επιθυμία τους είναι να προχωρήσει η αυτονόμηση. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως ξεκαθαρίζει την ευθύνη δεν έχουν σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι αφού γενικά η διαδικασία της αυτονόμησης έχει καθυστερήσει. «Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα καταθέσουμε τα θέματα που εμείς αξιολογούμε ως τα πιο σημαντικά και πολλά από τα οποία έχουμε ήδη καταθέσει. Για κάποια περιμένουμε άμεσες απαντήσεις αφού εκκρεμούν εδώ και καιρό».

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που θα προταθούν από πλευράς ΟΚΥπΥ, ο κ. Κούμας εκτιμά ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αφού ήδη θα έπρεπε να γνωρίζουν τους όρους και να είναι ενημερωμένοι οι εργαζόμενοι. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέλει χρόνο, όπως είπε, αφού θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερωθεί το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ, έπειτα τα μέλη. «Δεν είναι θέμα κάποιων ημερών αλλά θα πάρει χρόνο. Εάν δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων. Ο Γενάρης είναι μπροστά μας, ο Ιούνης δεν είναι πολύ μακριά, έπρεπε να γίνουν πολύ περισσότερα. Πλέον έχουν αναλάβει οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που είναι ο ΟΚΥπΥ, απ’ εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του». Η ΠΑΣΥΚΙ επίσης θέτει και άλλα ζητήματα όπως είναι το οργανόγραμμα, η εκπαίδευση των γιατρών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοσοκομείο και τμήμα ξεχωριστά.

Η συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι η πρώτη επαφή της ΠΑΣΥΝΟ με τον ΟΚΥπΥ. Όπως επεσήμανε στη Χαραυγή εκ μέρους της συντεχνίας των νοσηλευτών ο Θεόδωρος Πετέλης πολλάκις έχουν αναφέρει ότι υπήρξε καθυστέρηση με τα χρονοδιαγράμματα. «Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας, προπαντός ότι δεν καλεστήκαμε να συζητήσουμε για σοβαρά εργασιακά ζητήματα που απασχολούν τους νοσηλευτές που ήδη εργάζονται καθώς και σε αυτούς που θα προσληφθούν». Αν και το υφιστάμενο προσωπικό δεν πρόκειται να απολέσει εργασιακά δικαιώματα, εντούτοις η ΠΑΣΥΝΟ δεν επαναπαύεται. Ψηλά στη λίστα όσων τους απασχολούν, όπως είπε ο κ. Πετέλης, είναι οι οργανωτικές δομές, ο τρόπος δηλαδή που θα εργάζονται στον αυτόνομο οργανισμό. Ερώτημα επίσης παραμένει πώς θα γίνουν προσλήψεις από την 1/1/2019, αφού τα συμβόλαια θα πρέπει να τύχουν πρώτα διαπραγμάτευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ξεκαθαρίζει ότι για το υφιστάμενο προσωπικό είναι πιο εύκολα τα πράγματα αφού θα έχουν μπροστά τους μερικούς μήνες να αποφασίσουν εάν θα μείνουν στο υφιστάμενο καθεστώς ή θα προχωρήσουν με συμβόλαια. Ωστόσο, η ΠΑΣΥΝΟ θέλει ξεκαθάρισμα και άλλων θεμάτων όπως είναι για παράδειγμα η στελέχωση από τους φροντιστές υγείας καθώς και το θέμα αξιολόγησής τους.

Να σημειώσουμε πως κατά την προχθεσινή παρουσίαση των νέων εκτελεστικών διευθυντών των περιφερειών των οργανισμών, ο γενικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Νικόλαος Πολύζος, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα μας εάν είναι επαρκής ο χρόνος για να ενημερωθούν οι γιατροί, απάντησε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν τελειώσει όλα, και ο διάλογος που απαιτείται.

Ελένη Κωνσταντίνου