Έντιµος συµβιβασµός ο µόνος δρόµοςΗ Κύπρος δεν πρόκειται να σωθεί µε πύργους και διαβατήρια, αλλά µε επανένωση

Ο µόνος δρόµος που µπορεί να σώσει τον τόπο, που µπορεί να δηµιουργήσει την προοπτική για να έχει η πατρίδα µας µέλλον, είναι ένας έντιµος συµβιβασµός όπως προνοείται από το συµφωνηµένο πλαίσιο, διαµηνύει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, και καλεί την ίδια ώρα τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης της 25ης του Νοέµβρη, «να εργαστεί σκληρά ώστε να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει σε λύση στο συµφωνηµένο πλαίσιο».

Σε οµιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση Κερύνειας που πραγµατοποιήθηκε χθες πρωί στο τέρµα της Λήδρας, ο Α. Κυπριανού επαναβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, επιµένει να παλεύει µέχρι τη δικαίωση του τόπου µας. «Μέσα στο θολό τοπίο που έχει δηµιουργήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ∆ΗΣΥ, στην καταρράκωση θεσµών και αξιών, µέσα στην εικόνα της γενικής διάλυσης που έχουν δηµιουργήσει, εµείς επιµένουµε να παλεύουµε για τη λύση και επανένωση». ∆εν θέλουµε και δεν πρόκειται να συµβιβαστούµε ούτε µε την κατοχή ούτε µε τον ιµπεριαλισµό, τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό που επιδιώκουµε είναι ένας έντιµος συµβιβασµός µε τους Τουρκοκύπριους συµπατριώτες µας».

Η Τουρκία, τόνισε, έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικής και επιθετικής συµπεριφοράς και το βιώνουµε στην ΑΟΖ, στα τετελεσµένα που επιχειρεί στην Αµµόχωστο και το παρατεταµένο αδιέξοδο στις συνοµιλίες. Αναφέρθηκε στις κινήσεις εποικισµού και στη στρατιωτικοποίηση του άλλου µισού της πατρίδας µας, για να υπογραµµίσει πως «οφείλουµε τώρα να προβληµατιστούµε τι πρέπει να κάνουµε ώστε να αντιµετωπίσουµε τις τουρκικές προκλήσεις» και «τι πρέπει να κάνουµε για να επανενώσουµε επιτέλους τον τόπο µας» .

Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει σε όλα αυτά πολιτικές απαντήσεις, σηµείωσε. «Πολιτικές απαντήσεις που θα βασίζονται στο συµφωνηµένο πλαίσιο δεν θα προβαίνουν σε υποχωρήσεις και θα χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και ανοιχτό µυαλό», ανέφερε.

«Καλέσαµε και εξακολουθούµε να καλούµε τον κ. Αναστασιάδη να αξιοποιήσει όσα πέτυχε ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας στις συνοµιλίες προς όφελος της υπόθεσης της Κύπρου. Να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα το θανάσιµο κίνδυνο που απειλεί την Κύπρο µε τη διχοτόµηση», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

«Εµείς δεν θέλουµε να αποκοιµίζουµε τον λαό µε µεγάλα λόγια, την ώρα που ο εφιάλτης του χτυπά την πόρτα» και «δεν κάνουµε ρητορική των µπαλκονιών µε φανφάρες και κούφιες ρητορείες», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ προτιµά να λέει την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. «Προτιµούµε να πούµε στον λαό ειλικρινά και έντιµα τις θέσεις µας. Ο µόνος δρόµος που µπορεί να σώσει τον τόπο, που µπορεί να δηµιουργήσει την προοπτική για να έχει η πατρίδα µας µέλλον, είναι ένας έντιµος συµβιβασµός όπως προνοείται από το συµφωνηµένο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η Κύπρος δεν πρόκειται να σωθεί µε τους πύργους και τα διαβατήρια, µε τα καζίνο και τις αρπαχτές» και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος θα σωθεί µόνο αν επανενωθεί».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η επαρχιακή οργάνωση Λευκωσίας-Κερύνειας, η οποία έχει δηµιουργήσει τη συντονιστική επιτροπή Κερύνειας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη µεγάλη εκστρατεία για επαφή µε τους Κερυνιώτες και τις Κερυνιώτισσες σε όλη την Κύπρο, σύµφωνα µε τον ε.γρ. Χρίστο Χριστοφίδη. «Η φιλοπρόοδη επαρχία της Κερύνειας στην οποία παραδοσιακά η Αριστερά έγραφε ιστορία και κατέγραφε ισχυρή παρουσία θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στον αγώνα για λευτεριά, δηµοκρατία ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», όπως είπε.

Kερύνεια και Δημήτρης Χριστόφιας

Η συγκέντρωση για την Κερύνεια χθες δεν µπορούσε να µη µνηµονεύσει τον ∆ηµήτρη Χριστόφια. Που ως ηγέτης του ΑΚΕΛ, ως Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας «έδινε πολιτικό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση µε την Κερύνεια στην καρδιά του», όπως τόνισε µε συγκίνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Η Κύπρος και η Ιστορία θα θυµούνται τον ∆ηµήτρη Χριστόφια, είπε ο. Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ενώ για όσα πέτυχε για τους Κερυνειώτες όταν διαπραγµατευόταν το Κυπριακό σηµείωσε ότι «είναι εξαιρετικής σηµασίας η σύγκλιση που επιτεύχθηκε µαζί µε τον Ταλάτ, η οποία αφορά την εφαρµογή των τριών ελευθεριών, δηλαδή διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας µε το πέρας των µεταβατικών περιόδων µετά τη λύση».

Αναφέροντας ότι δεν µας τους έφερε η αγαπηµένη θάλασσα της Κερύνειας που κέντησε τις καρδιές όσων την ατένιζαν από το λιµανάκι µε όνειρα και ελπίδα για το µέλλον, ο Άντρος Κυπριανού υπογράµµισε ότι «τους έφερε ο ιµπεριαλισµός µε τα άνοµα σχέδιά του» και «τους άνοιξαν την κερκόπορτα αυτοί που παρίσταναν τους υπερ-έλληνες.

Τους έφεραν αυτοί που ανέµιζαν τα καλάσνικοφ παριστάνοντας τους υπερ-πατριώτες.
Τους έφεραν και γέµισαν την πατρίδα µας µε πρόσφυγες, ξεριζωµένους, νεκρούς και αγνοούµενους», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.