Έντιμο, Πρόεδρε, δεν σε κάνει το χρήμα

  ħ뾳婲 쥴ܠ�󵭜�󞠴ﵲ 󴯠̝㡱ᮟ쯵, �𱹨�񣯽 m� ӡ족ܠꡩ �б񯵠�ʵ𱩡Ʝ ħ쯪񡴟Რ͟꯵ m᳴ᳩܤ砯 ﰯ߯򠰱ᣬᴯ𯟧󥠥詬ﴵ𩪞 尟󪥸砳�hޭᠴ筠ĥ�ᠱ1 ̡񴟯�13. (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

  Της Κάλιας Ανδρέου

  Έντιμο δεν σε κάνει το μέγεθος των τραπεζικών σου λογαριασμών. Η εντιμότητα δεν μετριέται ανάλογα με το πόσα κουβαλάς ή δεν κουβαλάς στις τσέπες σου. Το να χρησιμοποιηθεί από έναν Πρόεδρο η φράση «έχω βγάλει αρκετά χρήματα για να μη χρειάζομαι λάδωμα», αποκαλύπτει το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την έννοια του «ηθικού». Δήλωση που χρησιμοποιήθηκε από τον Πρόεδρο σε ένα εκτενές δημοσίευμα για την παρουσία Ρώσων στην Κύπρο και για τις διμερείς σχέσεις στους Financial Times με τίτλο «Μόσχα στη Μεσόγειο: Η Κύπρος και οι Ρώσοι της».

  Συγκεκριμένα, ο κύριος Αναστασιάδης, επιχειρώντας να τονίσει την αντίθεσή του στη διαφθορά, ανέφερε ότι η επαγγελματική του σταδιοδρομία τού επέτρεψε να αποκτήσει αρκετά χρήματα ώστε να μην έχει ανάγκη διεφθαρμένες πρακτικές.

  Όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί για τον Πρόεδρο. Και εάν υπάρχουν, κάποιες έννοιες φαίνεται να είναι πολύ μπερδεμένες στο μυαλό του. Η -όχι και τόσο- κρυμμένη σημασία πίσω από τη φράση του, με όσα συνεπάγονται, είναι άκρως προκλητική για τη νοημοσύνη κάθε πολίτη. Εδώ απαιτείται σαφώς και μια ικανότητα κατανόησης του τι θα πει «ηθική». Και αν εστιάσουμε στη σημασία αυτής της φράσης και την αντιστρέψουμε, τότε η ουσία που μένει ποια είναι; Αυτό που μας λέει ο Πρόεδρος, εμμέσως πλην σαφώς, είναι ότι αν δεν έβγαζε αρκετά χρήματα, θα λαδωνόταν με ευκολία. Και τότε, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι ένας άνθρωπος με τέτοιο επίπεδο κατανόησης της «ηθικής», δεν θα λαδωνόταν ακόμα κι αν είχε βγάλει τα χρήματα όλου του κόσμου;

  Και αν πάλι εστιάσουμε στο ότι το χρήμα είναι λόγος για να μη χρειάζεσαι λάδωμα, τότε το να μην έχεις χρήματα, σε καθιστά αυτόματα ανέντιμο;

  Η χρησιμότητα και μόνο αυτού του συνδυασμού λέξεων και η σημασία τους στην πράξη αλλά και στη συνείδηση αυτού που τις χρησιμοποιεί, είναι ντε φάκτο αμφιλεγόμενες.

  Εκεί όπου υπάρχει αδυναμία αντίληψης της σημασίας του «ηθικού», υπάρχει όπως φαίνεται και μπόλικη ευθυνοφοβία. Μόλις δύο μέρες πριν, ο κ. Αναστασιάδης μετέθεσε την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, για τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

  Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «εκεί που παρατηρείται αδυναμία είναι στους εκπαιδευτικούς» οι οποίοι, χωρίς να τους κατηγορεί όπως είπε, «δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το σύστημα ώστε να μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

  Ενώ πρόσθεσε ότι «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα είναι ότι η κυβέρνηση κάνει ένα άλμα όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, ανεξαρτήτως των αδυναμιών που παρατηρούνται». Εννοώντας πιθανόν τους εκπαιδευτικούς ως αδυναμίες. Τα εύσημα -δηλαδή- για την τηλεκπαίδευση τα παίρνει η κυβέρνηση και τις αδυναμίες… οι εκπαιδευτικοί. Ναι, αυτή είναι η ηθική του Προέδρου «μας».