Επανέρχονται σιγά-σιγά τα δημόσια νοσοκομείαΛειτουργούν τη Δευτέρα τα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων

 

Από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου αναμένεται να τεθούν σε επαναλειτουργία τα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων, ενώ προς το παρόν συνεχίζεται η αναβολή χειρουργείων εκτός των περιπτώσεων που κρίνονται αναγκαία λόγω επικινδυνότητας για τη ζωή των ασθενών.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει όπως τις επόμενες ημέρες αρχίσουν να λειτουργούν για το σύνολο των ασθενών τα δημόσια νοσοκομεία. Αγκάθι ωστόσο στην όλη προσπάθεια αποτελεί η υποστελέχωση των νοσοκομείων, ενώ σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί από την ηγεσία του ΟΚΥπΥ για την κατάσταση σε αυτά, τη διαχείριση της κρίσης και τους επόμενους σχεδιασμούς.

Η επαναλειτουργία των νοσοκομείων είναι κάτι το οποίο έχουν θέσει και γραπτώς στον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας οι συντεχνίες των γιατρών.

Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΥΚΙ είχε αποστείλει επιστολή για αυτό το θέμα ζητώντας να επαναλειτουργήσουν τα νοσηλευτήρια και έθεσε ενώπιον των αρμοδίων τους κινδύνους ενόσω παραμένουν κλειστά κάποια ιατρεία, αφού δεν μπορεί να παραγνωρίζονται και τα υπόλοιπα ζητήματα υγείας και ασθενείς να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, τα επόμενα βήματα είναι βασισμένα σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που έχει καταθέσει η ΠΑΣΥΚΙ. Βέβαια, τόσο οι ιατροί του δημοσίου όσο και οι νοσηλευτές θέτουν το θέμα της υποστελέχωσης, αφού με την επαναλειτουργία συγκεκριμένων τμημάτων δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων επάρκεια προσωπικού, το οποίο σήμερα στελεχώνει άλλα τμήματα που έχουν λειτουργήσει έκτακτα ή έχουν αυξημένες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τον νέο σχεδιασμό, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν μεικτά και για περιστατικά κορονοϊού και για άλλα περιστατικά, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το Νοσηλευτήριο Αναφοράς για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, ενώ ήδη με χθεσινό διάταγμά του προνοείται η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε κατοπινό στάδιο θα αρχίσει και η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, η οποία με χθεσινό διάταγμα αποτρέπεται λόγω της κατάστασης. Παράλληλα, οι όποιες αλλαγές θα γίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού αξιολογούνται πρώτα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά ιατρεία που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας λόγω και του κορονοϊού, δηλαδή δεν θα πρέπει να παρατηρείται συνωστισμός στους χώρους αναμονής των ιατρείων. Οι επισκέψεις θα ρυθμίζονται κατόπιν ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.