Έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες…

45
Της Ελένης Κωνσταντίνου
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει πλέον η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας αφού και οι τελευταίες μάσκες όσων το πολεμούν έπεσαν.
Οι όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες είναι σίγουρα θεμιτές, ωστόσο οι συντεταγμένες προσπάθειες αποτυχίας του πριν καν εφαρμοστεί καταδεικνύουν ότι τα συμφέροντα πίσω από τη μη εφαρμογή του είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Αν και μέχρι σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, χθες τοποθετήθηκε δημόσια κατά εκείνης της μερίδας της ηγεσίας του ΠΙΣ που δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε εφαρμογή του ΓεΣΥ. Όσες διαβουλεύσεις κι αν έγιναν, όσες συσκέψεις κι αν έγιναν, όσα αιτήματα κι αν ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων, οι προθέσεις τους είναι πλέον ξεκάθαρες.
Άλλωστε και στην τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγιναν οι ύστατες προσπάθειες και από μέρους πολιτικών αρχηγών να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αφού στην ουσία κατέθεσαν όσα λέει ο ΠΙΣ από τη μια και η ΟΕΒ από την άλλη.
Όταν και εκεί διαφάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό, τότε φτάσαμε στο σήμερα με την Ένωση Ιδιωτών Γιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) να προτείνει το δικό της πολυασφαλιστικό Σύστημα Υγείας, κάτι που όπως όλοι θυμόμαστε αποτελούσε όραμα αρκετών, μεταξύ των οποίων και του κυβερνώντος κόμματος. Συγκεκριμένα η ΕΝΙΚ δημιούργησε ένα ιδιωτικό ΓεΣΥ η πλατφόρμα του οποίου ήδη λειτουργεί διαδικτυακά με την ονομασία Private Medical Network Cyprus και σε αυτήν μπορούν να εγγραφούν όσοι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν πρόθεση να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. «Τη δήλωση αυτή», αναφέρεται στην εν λόγω πλατφόρμα, «μπορούν να την συμπληρώσουν οι ιδιώτες γιατροί που δεν έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, στα πλαίσια της δημιουργίας ενός νέου Δικτύου Ιδιωτικής Ιατρικής στον τόπο μας με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών όλων των ειδικοτήτων, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, κλινικών εργαστηρίων, ακτινολογικών και άλλων διαγνωστικών κέντρων τα οποία θα επιλέξουν να παραμείνουν εκτός ΓεΣΥ».
Όσοι πολίτες έχουν ιδιωτική ασφάλεια καλοδεχούμενοι να επιλέξουν τον δικό τους γιατρό από το παρα-ΓεΣΥ. Όσοι δεν διαθέτουν περιμένουν την εφαρμογή του κανονικού ΓεΣΥ. Όσοι διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια ας έχουν πρόσβαση σε όποια νοσηλευτήρια επιθυμούν και σε όποιους μεγαλογιατρούς θέλουν. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα -χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια σύναψης ιδιωτικής ασφάλειας ή είναι για παράδειγμα χρόνοι ασθενείς οι οποίοι δεν ασφαλίζονται- ας βρουν τη λύση μόνοι τους.
Δυστυχώς τα μεγάλα συμφέροντα, οικονομικά κυρίως και άλλα, θέλουν να κρυφτούν και πλέον δεν μπορούν. Κρίμα και πάλι κρίμα για τις χιλιάδες που περιμένουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες…