Έπιασε πάτο ο Πρόεδρος µε τις «δανεικές ψήφους»

276
Crans Montana, Ελβετία Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας. (4η μερα) // Crans Montana, Switzerland Conference on the Cyprus issue in Crans Montana, Switzerland. (4th day)

ΑΚΕΛ: Συνεργασία µε Τ/κ βάσει πολιτικών θέσεων, όχι εθνοτικών κριτηρίων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µε την αναφορά του για «δανεικές ψήφους» έπιασε πάτο, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απορρίπτοντας µια-µια τις αιτιάσεις που επαναλαµβάνει καθηµερινά ως και ο κ. Αναστασιάδης να έχει µπει στην προεκλογική εκστρατεία του ∆ΗΣΥ… Όπως σηµείωσε ο Α. Κυπριανού, µε αυτή την αναφορά ο Πρόεδρος δείχνει ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει τον πολιτικό ρόλο τον οποίο διαδραµατίζει το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. «Εµείς θέλουµε να διαµορφώσουµε δεδοµένα τέτοια που οι Ε/κ και Τ/κ θα συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, στη βάση των πολιτικών τους κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής. Εάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να καταφέρουµε να επανενώσουµε την Κύπρο και να διαµορφώσουµε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, τότε λυπούµαι να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήµατος», σηµείωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση Αναστασιάδη ότι «για κάποιους το κόµµα είναι πάνω από τον τόπο», ο Α. Κυπριανού παρέπεµψε στα παραδείγµατα του 1993, του 1998 και του 2003 για το τι έκανε ο ∆ΗΣΥ όπως και του 2013 και του 2018.

Υπενθύµισε ότι ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις να θέσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τον τόπο και τον κάλεσε να µην παραδίδει µαθήµατα στο ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέρριψε και την υβριστική και διχαστική τοποθέτηση του Προέδρου, ο οποίος άφησε αιχµές εναντίον του ΑΚΕΛ ότι υπερασπίζεται τουρκικές θέσεις. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη λύπη του για το µπαράζ των «απαράδεκτων» δηλώσεων του Προέδρου την ώρα που ισχυρίζεται ότι θέλει να προωθήσει την ενότητα. ∆ιερωτήθηκε πώς προωθεί την ενότητα:

* Με το να προχωρεί µονοµερώς να παραβιάζει διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συµβουλίου και να προωθεί τις προσωπικές του απόψεις, δίχως καν να τις συζητήσει µε το Εθνικό Συµβούλιο; Προτάσεις τις οποίες κατέθεσε δίχως να συνεννοηθεί µε κανέναν απολύτως;

* Με το να παρανοµεί για θέµατα ζωτικής σηµασίας για το Κυπριακό, όπως είναι η περίπτωση του θέµατος του διαπραγµατευτή, αλλά και του επικεφαλής της ∆ΕΑ και να λέει ότι θα τα διορθώσει εκ των υστέρων µε νοµοθεσία;

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι ενώ φραστικά λέει ότι σέβεται το πλαίσιο Γκουτέρες, στην πράξη εκείνα τα οποία προτείνει ή προσπαθεί να προωθήσει ουσιαστικά καταλύουν το πλαίσιο του Γενικού Γραµµατέα το οποίο έχει προωθήσει σοβαρές θέσεις σε ζητήµατα πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως είναι τα θέµατα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι «το ΑΚΕΛ δέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως το έχει καταθέσει ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά». Αναφορικά µε τη δηµογραφική αλλοίωση που επέρχεται στα κατεχόµενα και την ερώτηση του Προέδρου προς το ΑΚΕΛ αν αποδέχεται «την παράλογη όντως ερµηνεία της Τουρκίας, για την ισότιµη µεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων πολιτών», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να αναζητήσει ευθύνες από τον εαυτό του, καθώς οι ∆ηµήτρης Χριστόφιας και Μεχµέτ Αλί Ταλάτ είχαν φθάσει σε σύγκλιση σε αυτό το θέµα και η θέση του ΑΚΕΛ εκφράζεται από αυτή τη σύγκλιση-αναλογία πληθυσµού 4:1. «Είναι ο κύριος Αναστασιάδης που επιχείρησε να το βελτιώσει και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να καταθέτει παράλογες απαιτήσεις», υπενθύµισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο Α. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΑΚΕΛ εκπηγάζει από την ανησυχία του για τους χειρισµούς του κυρίου Αναστασιάδη που οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόµηση, κάτι που το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα αποδεχθεί.

Αναστασιάδης: «Προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο
οι προτάσεις µου»

Με νέες δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης επέµεινε χθες στην υβριστική του αναφορά περί «δανεικές ψήφους» προσπαθώντας να παρουσιάσει το ΑΚΕΛ ως συνήγορο της τ/κ πλευράς… Επανέλαβε τα περί άρνησης του κ. Ακιντζί να συναντηθούν και παρουσίασε τις προτάσεις του για κοινοβουλευτική δηµοκρατία και αποκεντρωµένη οµοσπονδία ως «προσπάθειες εξόδου από το αδιέξοδο και αποδεικνύουν ότι η δική µας πλευρά είναι έτοιµη, µε υπαλλακτικούς τρόπους που δεν θα µειώνουν ποσώς τα δικαιώµατα των Τουρκοκυπρίων, να επιτύχουµε επανέναρξη του διαλόγου. Αλλά το πιο σηµαντικό, να πετύχουµε µια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιµη χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς εγγυήσεις». Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είναι δηµιουργός του πλαισίου Γκουτέρες: «Έτσι για να υποµνήσω για πρώτη φορά ετέθη και συµφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 µε τον τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάµερον, η θέση της Αγγλίας ότι δεν θα ενδιαφερόταν να παραµείνει εγγυήτρια, εκτός εάν το ήθελαν και οι δύο κοινότητες. Έκτοτε και σε στενή συνεργασία µε την Ελλάδα επιτύχαµε να τεθούν έξι σηµεία από τον ΓΓ των ΗΕ τα οποία σήµερα το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι ο δηµιουργός τους προσπαθεί να τα καταργήσει. Και ολίγον σεβασµός, νοµίζω, στο τι έχουµε επιτύχει ως ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετείται από τα Ηνωµένα Έθνη, δεν βλάπτει». Τέλος, ζήτησε από όσους ασκούν κριτική στον Πρόεδρο να ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν παρακολουθούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

 

Μας έχεις Like στο Facebook ;