Επικίνδυνες μεταμφιέσεις

276

Της  Νίκης Κουλέρμου

«Πάνω απ’ όλα η Κύπρος», το σύνθημα που έριξε ο κ. Παύλος Μυλωνάς «κλέβοντας» την έδρα από τη Συμμαχία Πολιτών και δηλώνοντας ανεξάρτητος βουλευτής… Η σκοπιμότητα είναι εμφανής. Το αιτιολογικό μια αχρεία γελοιότητα. Γελά και το παρδαλό κατσίκι, αφού είναι εμφανές ότι ο εν λόγω βουλευτής φλερτάρει και στοιχίζεται με τους ακραιφνείς πατριώτες για να μην προχωρήσει η προσπάθεια λύσης στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτό είναι που κρύβεται πίσω από το «πάνω απ’ όλα η Κύπρος» και αυτό είναι που ενοχλεί -πιστεύω- τον κάθε νουνεχή πολίτη που δεν συμβιβάζεται με το στάτους κβο και την παγίωσή του, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.
Το ζήτημα ωστόσο είναι άλλο: Ότι οι μεταλλάξεις και οι μεταμφιέσεις γίνονται πάντα στο όνομα του πατριωτισμού! Κατάντησαν μεταδοτική ασθένεια ρίχνοντας κι άλλο το επίπεδο της πολιτικής ζωής και καταλήγοντας αθροιστικά σε βάρος της υπόθεσης της πατρίδας μας, σε βάρος της ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου!
Τις μεταλλάξεις και τις μεταμφιέσεις τις έκανε και τις κάνει ο ΔΗΣΥ και οι υποψήφιοί του όποτε έχουμε εκλογές. Τις έκανε το 1993 ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γλαύκος Κληρίδης, «ενταφιάζοντας τις ιδέες Γκάλι» για να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ και αρνούμενος την πολιτική που ακολουθούσε -όπως ο ίδιος έλεγε- επί 4,5 χρόνια ο Γ. Βασιλείου. Το επανέλαβε με την ηφαιστειολογία το 1998. Χαράμισε μια δεκαετία για να πάρει και να ζυγίσει από τα χέρια του Ντε Σότο το περίφημο Σχέδιο Ανάν, που είχε τη γνωστή κατάληξη το 2004. Τα ίδια επαναλαμβάνει, όμως σήμερα και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Συνυπέγραψε σύμφωνο με το ΔΗΚΟ και πατούσε σε δύο βάρκες επί δύο χρόνια για να καταλήξει στο κοινό ανακοινωθέν της 14ης Φεβρουαρίου 2014, που υστερούσε τουλάχιστον στο θέμα της μιας και αδιαίρετης κυριαρχίας από τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια-Ταλάτ. Παρέλαβε δέσμη συγκλίσεων και αφού δεν τολμούσε να συνεχίσει υιοθετώντας τις, επέτρεψε να το δηλώνει ο αδιάλλακτος Έρογλου. Για να φθάσουμε στο Μοντ Πελεράν 1 και τα γνωστά πισωγυρίσματα και την ανοχή της πρότασης ΕΛΑΜ που έστειλε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε νέο πισωγύρισμα. Παλινδρομήσεις και ξανά παλινδρομήσεις με το τίμημα να το πληρώνει η υπόθεση της λύσης. Αυτό κάνει και τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δέσμιος των εκλογικών και των κομματικών σκοπιμοτήτων πέρασε από την ανοχή στην πρόταση ΕΛΑΜ στην αναφορά της πρότασης ΔΗΣΥ! Από τη Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις πέρασε στη Γενεύη με όρους και προϋποθέσεις. Του ύψους και του βάθους οι μεταλλάξεις και οι μετακινήσεις με αποτέλεσμα κανένας να μην εμπιστεύεται κανέναν.
Και τώρα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ όταν ρωτήθηκε σε ποια βάση θα γίνει η συνεργασία με κόμματα που απορρίπτουν τη ΔΔΟ είπε το αληθές: Θα κάνουμε όπως έκανε ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης. Μια συμφωνία που να τα χωρεί όλα! Διαγράφοντας ό,τι έχει μείνει στο τραπέζι των συνομιλιών επί τόσα χρόνια από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας. Έτσι εννοούν το «Η Κύπρος μπροστά»!
Η μοιρασμένη, καθημαγμένη Κύπρος κατάντησε το καταφύγιο του κάθε επίδοξου Προέδρου. Την καρέκλα του Προέδρου και τα λάφυρα της εξουσίας κι ας είναι η Κύπρος στο κατώφλι της διχοτόμησης…
Για τούτο και μόνο το λόγο είναι επικίνδυνες οι μεταμφιέσεις σας, κύριοι.