Επικίνδυνα εθνικά παιχνίδια από τους Αναστασιάδη – Αβέρωφ

81

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

Έγινε η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, ότι έρχεται «τσουνάμι» εξελίξεων στο Κυπριακό. Ακολούθησε η συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή για να μας πει ότι όλοι οι Πρόεδροι λανθασμένα ζητούσαν περισσότερες εξουσίες για την κεντρική κυβέρνηση και ότι πρέπει να δούμε ξανά πώς μοιράζονται οι εξουσίες στα δύο συνιστώντα κρατίδια.

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τις τοποθετήσεις Αβέρωφ και ήρθε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης -αρχικά για τα μάτια του κόσμου παρουσιάστηκε ενοχλημένος για τη δήλωση περί «τσουνάμι»- όχι μόνο να συμφωνήσει με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αλλά να παραδεχθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου ότι συζητά θέμα για «χαλαρή ομοσπονδία». Πλήρης λοιπόν ταύτιση Αναστασιάδη – Αβέρωφ. Τα υπόλοιπα είχαν γίνει για ψηφοθηρικούς λόγους, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να προσπαθεί επικοινωνιακά να πείσει, αλλά ανεπιτυχώς, ότι αποστασιοποιείται από κάποιες πολιτικές του Προέδρου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης. Ο κ. Αβ. Νεοφύτου αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση τα έχει θαλασσώσει και προσπαθεί να βγάλει εκτός την «ουρά» του ΔΗΣΥ ενόψει και των ευρωεκλογών. Ωστόσο, οι πολίτες γνωρίζουν ότι όσα έχουν γίνει και γίνονται είναι με την πλήρη στήριξη και ταύτιση του ΔΗΣΥ.

Η νέα λοιπόν πολιτική Ν. Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στο Κυπριακό είναι εθνικά επικίνδυνη. Συζητείται και προωθείται νέα βάση λύσης του Κυπριακού, όπου δεν θα υπάρχει ένα ισχυρό ομόσπονδο κράτος, αλλά δύο συνιστώσες πολιτείες με ισχυρές εξουσίες και αρμοδιότητες. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση και στη λύση δύο κρατών.

Δεν μιλάμε πλέον για νέες τακτικές και χειρισμούς στο Κυπριακό, αλλά για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Είναι κάτι που όχι μόνο πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά οφείλουμε όλοι, οι οποίοι πιστεύουμε σε ένα ισχυρό ενωμένο ομόσπονδο κράτος που θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει Ε/κ και Τ/κ, να αντιδράσουμε δυναμικά. Να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στον Πρόεδρο ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να παραμείνει εντός των παραμέτρων και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Διαφορετικά, ο εκτροχιασμός του Κυπριακού και η αναζήτηση λύσεων εκτός του ΟΗΕ, θα μας οδηγήσει σε νέες τραγικές περιπέτειες.