Επικίνδυνη για τη δηµοκρατία η ταύτιση κυβέρνησης – ∆ΗΣΥ

29

 

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Στο διευρυµένο Πολιτικό Γραφείο του ∆ΗΣΥ, το οποίο συζήτησε την Τρίτη το βράδυ το θέµα των ευρωεκλογών, παρευρέθηκαν πρώην και νυν βουλευτές, πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν κρατικοί και πολιτειακοί αξιωµατούχοι, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησης µε τον ∆ΗΣΥ. Επιβεβαιώθηκε η άλωση της κρατικής µηχανής από στελέχη του ∆ΗΣΥ, κάτι που οδηγεί στην πλήρη συναγερµοποίηση της δηµόσιας και ευρύτερης δηµόσιας υπηρεσίας.

Η απόλυτη ταύτιση κυβέρνησης και ∆ΗΣΥ και ότι αυτή θα πρέπει να εµβαθύνει, προκαλεί ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των θεσµών και τη λειτουργία της ίδιας της ∆ηµοκρατίας. Η άλωση της κρατικής µηχανής από τον ∆ΗΣΥ αποτελεί έλλειµµα δηµοκρατίας και άνιση αντιµετώπιση των πολιτών. Μας οδηγεί δεκαετίες πίσω όταν οι πολίτες χρειάζονταν κοµµατική ταυτότητα για να προσληφθούν στο δηµόσιο. Η εκτελεστική εξουσία ως θεσµός δεν µπορεί να ταυτιστεί µε ένα κόµµα. Ο Πρόεδρος είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ και όχι µόνο του ∆ΗΣΥ, της δεξιάς και ακροδεξιάς. Οι πολίτες του κράτους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κοµµατικών προτιµήσεων, έχουν τα ίδια δικαιώµατα.

Πρέπει να αντιµετωπίζονται ως ισότιµοι πολίτες της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. ∆υστυχώς, τα τελευταία έξι χρόνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συµπεριφέρεται και το απέδειξε προεκλογικά ως κοµµατάρχης. Η προσπάθεια της ηγεσίας του ∆ΗΣΥ να αποµακρυνθούν συγκεκριµένοι υπουργοί και να διοριστούν παντού στην κρατική µηχανή καθαρόαιµα συναγερµικά στελέχη ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι Συναγερµικοί µε τα διάφορα αιτήµατά τους, αποτελεί µεγάλο πλήγµα για την ίδια τη δηµοκρατία. Επιστρέφουµε σε εποχές του Γιωρκάτζη και των πελατειακών σχέσεων µεταξύ κυβέρνησης και ψηφοφόρων. Καλλιεργούνται ακόµη περισσότερο φαινόµενα ρουσφετιού, οι οικονοµικές και άλλες εξυπηρετήσεις, οι ηµετεροκρατικές προσλήψεις και προαγωγές.

Οι ελεύθερα σκεπτόµενοι και προβληµατισµένοι πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους καλούνται να αντισταθούν σε τέτοιες µεθοδεύσεις και αναχρονιστικές πρακτικές που προωθεί η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ για µια «χούφτα» ψήφους! ∆εν είναι θέµα κοµµατικό, αλλά είναι θέµα πολιτικής αξιοπρέπειας και σεβασµού τόσο προς την ανεξαρτησία και την αντικειµενικότητα, όσο και προς την αµερόληπτη και αξιόπιστη λειτουργία των πολιτειακών µας θεσµών.