Επικίνδυνος! Φιμώστε τον!

Της Νίκης Κουλέρμου

Αυτοί που σημάδευσαν με τους στίχους, την ποίησή τους, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική τους την παγκόσμια εξέλιξη της Ιστορίας και των Τεχνών, είναι κατά κανόνα αυτοί που προσπάθησαν να αφυπνίσουν υπνωτισμένους λαούς και συνειδήσεις. Από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ (Όταν ήρθαν να πάρουν) μέχρι τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ναζίμ Χικμέτ, τον Χαλίλ Γκιμπράν (Λιβάνιος), τον Άδωνη (Σύρος). Ο τελευταίος ζει στη Γαλλία και δηλώνει ότι «ένας δημιουργός πρέπει πάντα να είναι αντικαθεστωτικός».

Ε, αυτό κάνει και ο Γ. Γαβριήλ, καθηγητής και καλλιτέχνης. Είναι αντισυστημικός και το δηλώνει και το υπερασπίζεται με το έργο του. Το ίδιο έργο με το οποίο θέλει να προκαλέσει, ακόμα και να προσβάλει… Για να προκαλέσει προβληματισμό και να βοηθήσει να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη. Προσβλήθηκε λοιπόν η Ιερά Σύνοδος για τη γύμνια του Χριστού αλλά και για την έκθεση της υποκρισίας των ιεραρχών… Άστραψε και βρόντηξε ο εκφραστής της εκκλησίας – επιχειρηματίας που σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν υποστήριξε τη διδασκαλία του Χριστού αλλά τις επιχειρηματικές του επενδύσεις. Στην πραγματικότητα η ανατροπή του «σώπα, μη μιλάς» ενόχλησε την Ιεραρχία, που στο όνομα του Θεού υπηρετεί τον Μαμωνά!

Φανταστήκατε αν η Ιεραρχία κατά τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο απαγόρευε στους κοινούς θνητούς να επικρίνουν τα κακώς έχοντα της επιχειρηματικής εκκλησίας και των ιδίων των ιεραρχών; Αν το κατάφερνε, δεν θα ήταν προσβολή για την κοσμικότητα του κράτους;

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που κατά τα άλλα λέει ότι σέβεται την ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη, πρέπει να διερωτηθεί κατά πόσον προάγει τον πολιτισμό ή προστατεύει τον ταλιμπανισμό και το σκοταδισμό όταν λέει ότι «θα διερευνήσει κατά πόσον το αποτέλεσμα της προβολής αυτού του έργου του καλλιτέχνη προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργικότητα της εκπαίδευσης». Μα τι είναι τελικά η εκπαίδευση, αν δεν ερεθίζει τη σκέψη και τα συναισθήματα του εκπαιδευόμενου, αν δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη;

Θυμάστε όταν πρόσφατα ο Ερντογάν κυνήγησε την «Αφρίκα»; Η εφημερίδα είχε αναδημοσιεύσει σκίτσο όπου ένα ελληνικό άγαλμα ουρούσε σε φωτογραφία του Ερντογάν. Πριν 5 χρόνια το περίφημο γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση με απολογισμό 12 νεκρούς. Ο σκοταδισμός κτύπησε την πόλη του φωτός. Τότε ήταν χιλιάδες αυτοί που ανάρτησαν με στόμφο το «Je suis Charlie Hebdo». Ακόμα και ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από αυτή την επίθεση έγραφε στο τουίτερ του (25/2/2015): «Je suis charlie και στην Κύπρο και στη Γαλλία και παντού. ΔΗΣΥ και λογοκρισία δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Σήμερα ο κυβερνών ΔΗΣΥ ρίχνει τη μάσκα και δίνει μαθήματα… ήθους, αξιοπρέπειας και σεβασμού για να μην προσβάλλονται οι θεσμοί. Ποιος; Αυτός που από τη θέση του κυβερνώντος κόμματος δεν έμεινε θεσμός με τον οποίο δεν συγκρούστηκε… μέχρι βέβαια να επιβάλει επικεφαλής αυτών των θεσμών τους εκλεκτούς και άριστους που δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από τις ντιρεκτίβες των κυβερνώντων.

Κατά βάση, όλα έχουν μια σχέση συστημική. Οι τράπεζες με το κεφάλαιο, η κυβέρνηση που υπηρετεί το κεφάλαιο, η επιχειρηματική εκκλησία που συναγωνίζεται το κεφάλαιο. Όποιος αντιμάχεται τους κεφαλαιοκράτες και τα πιστεύω τους, όποιος γνοιάζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δίκαιη ανακατανομή των βαρών σε περιόδους κρίσης, όποιος είδε τον Χριστό σαν φτωχό και πένη, σαν πρόσφυγα που αγκαλιάστηκε από την ταπεινή κοινωνία, αυτός ο αντισυστημικός είναι και ο βάρβαρος, ο επικίνδυνος… Φιμώστε τον!

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News