Επιμένει στη στήριξη τραπεζών με το Εστία η κυβέρνηση

151

Υποσχέσεις και αόριστες διακηρύξεις για τις ευάλωτες ομάδες

Βέβαιος ότι θα υπάρξει αποδέσμευση του κονδυλίου που αφορά το Σχέδιο Εστία από τη Βουλή εμφανίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, την ίδια ώρα που οι φόβοι ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες εξακολουθούν να μένουν αιωρούμενοι, επειδή δεν υπάρχουν σχέδια να τους καλύπτουν, εντείνονται.

Ενημερώνοντας, χθες, την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να είναι έτοιμο το κράτος να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, δεδομένου ότι και η Βουλή θα αποδεσμεύσει το σχετικό κονδύλι.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία ενός λεπτομερούς συμφωνητικού μεταξύ κράτους και τραπεζών, που θα είναι το νομικό κείμενο το οποίο θα αποτυπώνει αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο.

Το συμφωνητικό αυτό θα πρέπει να περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως αναπόσπαστο μέρος του Σχεδίου Εστία και θα αποτυπώνει λεπτομέρειες όπως η διάρκεια του δανείου, ο τρόπος εξέτασης των ενστάσεων και η αναστολή τυχόν δικαστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από την τράπεζα εις βάρος του δανειολήπτη. Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσταλούν και γραπτώς στη Βουλή τα πρώτα αιτήματα αποδέσμευσης που αφορούν το Εστία.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο και να αρχίσει το Υπουργείο να υπογράφει με τις τράπεζες θα πρέπει να υπάρχει αποδεσμευμένο το σχετικό κονδύλι. Να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το Εστία ύψους 33 εκ. ευρώ είχε εγκριθεί από τη Βουλή και ακολούθως δεσμευτεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, το ποιες τράπεζες θα ενταχθούν στο Εστία θα το ξέρουν όταν ανοίξει το σχέδιο, ωστόσο όλες οι μεγάλες τράπεζες και οι φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη.
Ο ΥΠΟΙΚ προέβλεψε επίσης ότι θα υπάρξουν ασαφείς περιπτώσεις και «γκρίζες ζώνες» για το κατά πόσο κάποιος θα είναι δικαιούχος ή όχι του Εστία, ωστόσο είπε ότι αυτές θα τις επιληφθούν οι αρμόδιες Επιτροπές στο Υπουργείο Εργασίας που αφορούν τις ενστάσεις και την ένταξη ειδικών περιπτώσεων.

Αόριστες διακηρύξεις

Το Σχέδιο Εστία δεν καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών. Δηλαδή τις ομάδες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν έχουν τα εισοδήματα για να μπορούν να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης. Όλοι αυτοί μένουν αιωρούμενοι. Δυστυχώς γι’ αυτούς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε. Γι’ αυτούς και πάλι σήμερα ακούσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών αόριστες υποσχέσεις και αόριστες διακηρύξεις που πολλές φορές έχουν αποδειχθεί χωρίς αντίκρισμα, διαμηνύει το ΑΚΕΛ. Δια του εκπροσώπου Τύπου, Στέφανου Στεφάνου, το ΑΚΕΛ τονίζει πως το Σχέδιο Εστία, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ φροντίζει για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα και δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να προστατεύσει την κοινωνία και τους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν εφόσον έρθει ενώπιόν τους αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου για το Εστία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση ή κωλυσιεργία από τη Βουλή. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι το σχέδιο Εστία δεν είναι τέλειο, έχει αδυναμίες, αλλά είναι και μια αναγκαιότητα για να αντιμετωπιστεί ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο και να μειωθούν αισθητά τα ΜΕΔ.

Υπάρχει και το ΕΕΕ…

Πάντα θα υπάρχουν ερωτήματα και διλήμματα για ένα τέτοιο σχέδιο, λέει ο Υπουργός Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο έχει δουλευτεί, έχει περάσει από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί το πρόβλημα υπερδανεισμού που έχει αφήσει μεγάλο όγκο ΜΕΔ, με τρόπο που θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της οικονομίας.
Ερωτηθείς για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν έστω και αυτή τη μειωμένη δόση που προβλέπεται στο Εστία, ο Υπουργός είπε ότι υπάρχουν επιλογές είτε μέσου του ΕΕΕ είτε μέσω του πλαισίου αφερεγγυότητας, που προβλέπει πρόνοιες για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εργαλεία όπως η κοινωνική κατοικία. Ερωτηθείς για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το Σχέδιο Εστία, ανέφερε ότι θα πάψουν οριστικά και αμετάκλητα να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα έχουν την ευκαιρία να κρατήσουν την κατοικία τους, ενώ αν κάποιος συνεχίσει να πιστεύει ότι με όσα προφέρει το κράτος και με τη βοήθεια του Εστία θα μπορεί να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για κανένα στρατηγικό κακοπληρωτή. Θα υπάρχουν, είπε, δύο κατηγορίες που θα μείνουν εκτός Σχεδίου Εστία. Η πρώτη θα αφορά αυτούς που έχουν παραπάνω εισοδήματα ή περιουσία απ’ ό,τι προβλέπεται στο σχέδιο και η άλλη κατηγορία, αυτοί που τα εισοδήματά τους είναι τόσο χαμηλά που δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες, παρά το Εστία. Γι’ αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις, ανέφερε, είναι υπό μελέτη κρατικά σχέδια για να γίνουν ρυθμίσεις.

Μας έχεις Like στο Facebook ;