Επιμένουν στην ελεύθερη άσκηση ιατρικής εντός ΓεΣΥ

156

Συγκλίσεις μόνο στο σημείο των αμοιβών έδειξε η χθεσινή συνάντηση

Συγκλίσεις αλλά κυρίως αποκλίσεις διαπιστώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Αν και μετά τις τελευταίες προτάσεις του ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ οι εκτιμήσεις ήταν πως οι δύο πλευρές με καλή θέληση θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ακριβώς λόγω των παραχωρήσεων που έγιναν προς ικανοποίηση των ιδιωτών γιατρών, φαίνεται πως η άσκηση ελεύθερα της ιδιωτικής ιατρικής σε πλαίσιο ΓεΣΥ αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκλίσεις εντοπίζονται κυρίως στο ζήτημα των αμοιβών, ιδιαίτερα των προσωπικών γιατρών, αφού ο ΟΑΥ στην τελευταία πρότασή του αύξησε το ποσό αυτό. Την ίδια ώρα διαφωνίες εντοπίζονται στην τιμή μονάδας αφού όπως είναι γνωστό ο ΟΑΥ τους προσφέρει από 13 μέχρι 17 ευρώ, ενώ οι γιατροί ζητούν εγγύηση της τιμής μονάδας στα 19 ευρώ. Σημείο τριβής παραμένει το κεφάλαιο άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε πλαίσιο ΓεΣΥ, με τον ΠΙΣ να καταθέτει προφορικά δύο προτάσεις.

Ο ΠΙΣ υπέβαλε πρόταση που αφορά το δικαίωμα των γιατρών που δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ να προσφέρουν υπηρεσίες εντός του συστήματος. Δηλαδή, να μπορεί ένας γιατρός που επέλεξε την ιδιωτική ιατρική δύο φορές τη βδομάδα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νέο σύστημα υγείας. Η πρόταση στηρίζεται στο επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού με παρόμοια συστήματα υγείας παρέχεται αυτό το δικαίωμα στους γιατρούς.

Επίσης κατέθεσαν και νέα πρόταση όπου ζητούν όποιος ασθενής επισκεφθεί γιατρό που δεν έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ να αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ. Ωστόσο από πλευράς Υπουργού Υγείας επισημάνθηκε για άλλη μια φορά πως ο Νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Όμως σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν κάποιες ανησυχίες των γιατρών ο κ. Ιωάννου κατέθεσε και επίσημα πρόταση η οποία όπως έχουμε ήδη αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες δίνει το δικαίωμα είσπραξης καθορισμένης συνεισφοράς (€25) από τον γιατρό, όταν προσφέρει υπηρεσίες σε δικαιούχους του Συστήματος στις μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, καθώς και αργά το βράδυ τις καθημερινές. Πρόταση την οποία αντικρίζουν μεν θετικά οι γιατροί, αλλά δεν τους ικανοποιεί αφού θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με το πώς οι ίδιοι εννοούν την ελεύθερη άσκηση της ιατρικής.

Ατομικά να αποφασίσει ο κάθε γιατρός

Χαρακτηριστική και η δήλωση του κ. Ιωάννου μετά το τέλος της συνάντησης όπου σημείωσε πως «η συνεννόηση που καταλήξαμε είναι ότι θα δοθούν και οι τελικές προτάσεις από τον ΠΙΣ και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις καλώς, εάν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ή διαφορές, που φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποια θέματα, επαφίεται πλέον ατομικά στον κάθε γιατρό να αποφασίσει αν θα συμβληθεί με το σύστημα ή όχι».

Ελένη Κωνσταντίνου

Μας έχεις Like στο Facebook ;