Επιστρατεύουν µεθόδους ντάµπινγκ

Του

Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η απαίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων για εισαγωγή εργαζόµενων από τρίτες χώρες είναι µέρος της µεθόδου ντάµπινγκ (βίαιη πίεση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωµάτων προς τα κάτω), την οποία επιστρατεύουν για να ασκήσουν πιέσεις προς τους εργαζόµενους.

Σύµφωνα µε στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Κύπρο υπάρχουν 30 χιλιάδες άνεργοι ενώ στην ΕΕ υπάρχουν συνολικά 15,8 εκατοµµύρια άνεργοι. Συνεπώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα ο ισχυρισµός των οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ότι υπάρχει πρόβληµα µε «ανεπάρκεια και απροθυµία των υφιστάµενων ανέργων να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας και ειδικότερα στην τουριστική και επισιτιστική βιοµηχανία, στο λιανικό εµπόριο, στη βιοµηχανία και σε άλλους σηµαντικούς τοµείς, όπου οι επιχειρήσεις αποδεδειγµένα αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα στελέχωσης». Εξάλλου, µε βάση τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι κενές θέσεις στην κυπριακή οικονοµία ανέρχονται µόλις στις 3.265. Επίσης, δεν ισχύει το επιχείρηµα των εργοδοτικών οργανώσεων ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να εξεύρουν προσωπικό για εξειδικευµένες θέσεις. Τι είναι αυτές οι τόσο εξειδικευµένες θέσεις που δεν µπορούν να καλυφθούν από κανέναν από τις 30 χιλιάδες άνεργους που υπάρχουν στην Κύπρο και τα 15,8 εκατοµµύρια στην ΕΕ;

Οι ξένοι εργάτες τους οποίους θέλουν να φέρουν στην Κύπρο οι εργοδότες δεν προορίζονται για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας, αλλά για να λειτουργήσουν ως µοχλός πίεσης εναντίον των υπόλοιπων εργαζοµένων. ∆εν καίγονται να εργοδοτήσουν ξένους εργάτες. Αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι να τους χρησιµοποιήσουν ώστε όταν οι υπόλοιποι εργαζόµενοι θα ζητήσουν αυξήσεις µισθών και ωφεληµάτων προκειµένου ζήσουν µε αξιοπρέπεια, να τους απαντούν οι εργοδότες «αν µεν σου αρέσκει φύε τζιαι εν να φέρω µια µαυρού», όπως αποκαλούν τις εργαζόµενες από τρίτες χώρες.

Το θέµα βέβαια δεν είναι τι θέλουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Άλλωστε ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εκπροσωπούν συµφέροντα των µελών τους και αυτό δεν το έκρυψαν ποτέ. Και αφού τα στενά συµφέροντά των µελών τους σχετίζονται µε την πίεση των µισθών των εργαζόµενων, είναι λογικό να καταθέτουν τέτοιες προτάσεις.

Το θέµα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα βολέψει πάλι τα στενά συµφέροντα των εργοδοτικών οργανώσεων ή θα προστατεύσει τους εργαζόµενους, οι οποίοι εδώ και εφτά χρόνια δέχονται ανελέητη επίθεση από τους εργοδότες;

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy