Επιτέλους τηλεφωνική… επανένωση

231

Επιτεύχθηκε µε τη διαµεσολάβηση της κας Σπέχαρ και αυτό

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, από τότε που συµφωνήθηκε ως Μέτρο Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) η τηλεφωνική διασυνδεσιµότητα, τέθηκε χθες σε ισχύ η διασύνδεση δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Η έναρξη του ΜΟΕ σηµατοδοτήθηκε µε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, σύµφωνα µε επίσηµη ανακοίνωση της Ειδικής Αντιπροσώπου/ Αναπληρώτριας Ειδικής Συµβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαµπεθ Σπέχαρ. Σύµφωνα µε τη δήλωση των δύο ηγετών, η διασύνδεση αυτή σκοπό έχει τη βελτίωση της επικοινωνίας µεταξύ των κοινοτήτων.

Σε µήνυµά της στον λογαριασµό των Ηνωµένων Εθνών στην Κύπρο, στο twitter, η Ελίζαµπεθ Σπέχαρ συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την επίτευξη του µέτρου για τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο. Προσθέτει ότι πρόκειται για ένα βήµα προς τα εµπρός που θα διευκολύνει την καλύτερη επικοινωνία και θα βοηθήσει στο να έρθουν οι Κύπριοι πιο κοντά. «Ακολουθήστε µε και συνδεθείτε µεταξύ σας», καταλήγει στο µήνυµά της κα Σπέχαρ.

Την ευχή «να καταργηθεί η διαχωριστική γραµµή στην Κύπρο, όπως έσπασε ο φραγµός στην επικοινωνία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µε ανάρτηση στον λογαριασµό του στο twitter. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην 1η τηλεφωνική επικοινωνία µε τον Τ/κ ηγέτη µε την οποία εφαρµόστηκε χθες στην πράξη η διασύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Πώς ενεργοποιείται η σύνδεση

Για πελάτες της CYTA, σύµφωνα µε ανακοίνωσή της, για να µπορέσει κάποιος να έχει τη δυνατότητα να συνδέεται µε τα δίκτυα των κατεχοµένων πρέπει να στείλει SMS χωρίς χρέωση στον αριθµό 8000 µε το λεκτικό ON ROA. Η διασυνδεσιµότητα ενεργοποιείται µόλις ο πελάτης λάβει το µήνυµα «έχετε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα περιαγωγής σε περιοχές της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας που είναι εκτός του αποτελεσµατικού ελέγχου της κυβέρνησης». Σηµειώνεται ότι κάθε φορά που το κινητό του πελάτη θα συνδέεται µε δίκτυο, στις πιο πάνω περιοχές, θα λαµβάνει µήνυµα µε τις χρεώσεις.

Για τους πελάτες της EPIC, για να λειτουργήσει η περιαγωγή, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία καλώντας *136# στο κινητό και ακολουθώντας τις οδηγίες στο µενού που θα εµφανιστεί στην οθόνη. Θα µπορούν να επιλέξουν τη διάρκεια της υπηρεσίας για 6 ώρες, 24 ώρες, ή 2 ηµέρες. Μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της υπηρεσίας καλώντας και πάλι καλώντας *136# πριν την λήξη της. Η υπηρεσία απενεργοποιείται αυτόµατα όταν λήξει η διάρκεια που έχει επιλεγεί. Οι χρήστες του δικτύου της PrimeTel ήδη µπορούν να χρησιµοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στις κατεχόµενες περιοχές, λόγω της συµφωνίας που έχει ο πάροχος µε διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόµβο. Όσον αφορά στο κόστος, και οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας διατηρούν τις ίδιες τιµές µε στρογγυλοποίηση του σεντ προς τα πάνω.
Στην ιστοσελίδα της η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει ότι οι κλήσεις από παντού κοστίζουν 2,5 ΤΛ (0,39 ευρώ), το SMS 1,5 ΤΛ (0,29 ευρώ).

Άννα Μισιαούλη, Παναγιώτης Πενταλιώτης

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες χαιρετίζει την υλοποίηση του Μέτρου Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) για τη διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας µεταξύ ελεύθερων και κατεχόµενων περιοχών του νησιού µας.
Η υλοποίηση του ΜΟΕ για τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο το νησί ήταν κάτι που ζητούσε και ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ στην τελευταία του Έκθεση, υπογραµµίζει.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το ΑΚΕΛ είχε ανέκαθεν τη θέση ότι τα ΜΟΕ συµβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων, της επικοινωνίας και την οικοδόµηση της εµπιστοσύνης ανάµεσα στις δύο κοινότητες.
Ωστόσο, τονίζει, τα ΜΟΕ δεν συνιστούν και δεν µπορούν να υποκαταστήσουν τη λύση του Κυπριακού.

Η εξεύρεση λύσης αρχών στο Κυπριακό και η επανένωση της πατρίδας και του λαού µας παραµένει ο πρώτιστος και επιτακτικός στόχος µας, υπογραµµίζει.
Είναι γι’ αυτό που πρέπει να παραµείνουµε επικεντρωµένοι στις προσπάθειες συνέχισης των διαπραγµατεύσεων, όπως καθορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, σηµειώνει καταληκτικά.

Ακιντζί: Άργησε, αλλά έγινε

Μπορεί το θέµα να πήρε πολύ καιρό και να άργησε, αλλά τελικά επιτεύχθηκε, σηµειώνει σε ανακοίνωση της “προεδρίας” ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ταυτόχρονα, ευχήθηκε να είναι καλορίζικη αυτή η πολύ σηµαντική υπηρεσία και όπως οι ωφέλιµες και για τις δύο κοινότητες λύσεις επεκταθούν.
Στη γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι Τ/κ και οι Ε/κ που ταξίδευαν και στις δύο πλευρές της Κύπρου και δεν µπορούσαν να επικοινωνήσουν µε τα σπίτια τους, µπορούν πλέον να το πράξουν.

Χωρίς αµφιβολία, ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει µια λύση που να µπορεί να γίνει αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές, να είναι βιώσιµη, µε πολιτική ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, υπογράµµισε. «Πρέπει να φτάσουµε σε αυτό το στόχο. Αναµφίβολα τέτοιου είδους θετικές εξελίξεις είναι υποβοηθητικές και αυξάνουν την ασφάλεια», τόνισε καταληκτικά ο Τ/κ ηγέτης.

Ο τέως «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του Ρεπουµπλικανικού Τουρκικού Κόµµατος (ΡΤΚ) Τ. Ερχιουρµάν σε ανάρτησή του στο Facebook χαιρέτισε το συγκεκριµένο βήµα και συνεχάρη από καρδιάς όσους εργάστηκαν στην υλοποίησή του. Τόνισε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήµατα για τα οποία πρέπει να εργαστούν οι δύο κοινότητες για να επιλύσουν.
Ανακοίνωση µε την οποία χαιρετίζει την τηλεφωνική συνδεσιµότητα εξέδωσε και η συντεχνία των εργαζοµένων στον Τύπο, που εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτό το µέτρο θα επιταχύνει και τα άλλα ΜΟΕ και θα επιτύχει το να έρθει η Κύπρος ένα βήµα πιο κοντά στη λύση.

Αντιδράσεις ε/κ κοµµάτων

Σε ανακοίνωσή του ο ∆ΗΣΥ εξέφρασε την ικανοποίησή του, διευκρινίζοντας ότι απώτερος στόχος παραµένει η επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων για µια λύση διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.
Το ∆ΗΚΟ, από την άλλη, ζήτησε δηµοσιοποίηση των προνοιών της συµφωνίας για το «λεγόµενο», όπως το χαρακτηρίζει, ΜΟΕ και διερεύνηση από τον Γενικό Ελεγκτή.

Την εφαρµογή του ΜΟΕ χαιρέτισε και η Βρετανία. Με ανάρτηση στον λογαριασµό της βρετανικής Ύπατης Αρµοστείας στην Κύπρο, καλωσορίζεται αυτό το εδώ και καιρό αναµενόµενο ΜΟΕ για βελτίωση της επικοινωνίας µεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου.