Επουλώστε τις πληγές όλων των Κυπρίων

1023

Του

Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Ο Σενέρ Λεβέντ αναδημοσίευσε προ ημερών στην εφημερίδα «Αφρίκα» συνέντευξη του Τουρκοκύπριου βετεράνου της ΤΜΤ Τουργούτ Γεναγραλί, ο οποίος εξιστορεί τη δική του «τέχνη» όπως την χαρακτήρισε να σκοτώνει άοπλους Ελληνοκύπριους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μια συνέντευξη το περιεχόμενο της οποίας αναδύει στην επιφάνεια και το περιεχόμενο της ίδιας της ΤΜΤ, μιας οργάνωσης που η ύπαρξή της έθρεψε το τέρας του τουρκοκυπριακού εθνικισμού με στόχο τη διαίρεση της Κύπρου. Μια συνέντευξη, το περιεχόμενο της οποίας δημιούργησε αντίκτυπο και αναστάτωση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Υπήρξαν μάλιστα και οι αντιδράσεις από ακροδεξιά στοιχεία τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν τις ίδιες «αλλεργίες» προς το σύνοικο στοιχείο. Πολλοί, μέσες άκρες ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, μίλησε σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή και γνωστοποίησε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητη την προκλητική μαρτυρία του για εκτελέσεις Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων το 1974 στη Μεσαορία. Δεν θα διεξέλθω του πώς και με ποιον τρόπο, κύριε Πάλμα, σκοπεύετε να απαντήσετε στη μαρτυρία αυτή. Αυτό είναι, αντιλαμβάνομαι, θέμα ημερών να αποφασιστεί. Θα σας υπενθυμίσω μόνο ένα πράγμα. Είσαστε εκπρόσωπος ενός κράτους, στο οποίο υπάρχουν και διαμένουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Και ως τέτοιο, το κράτος οφείλει να μην αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα για το ξεκλήρισμα ολόκληρων χωριών Τουρκοκυπρίων το 1974. Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρης.

Ως τέτοιο το κράτος οφείλει να δώσει απαντήσεις για τις δολοφονίες και το αιματοκύλισμα του Μάη 1958, υπεύθυνοι του οποίου ήταν οι εντολοδόχοι των εθνικισμών των δύο κοινοτήτων. Θύματα εθνικισμού και σοβινισμού οι Σάββας Μένοικος, Φαζίλ Οντέρ, Ανδρέας Σακκάς, Μαρία Χαρίτου, Δεσπούλα Κατσούρη, Παναγιώτης Στυλιανού. Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων και στις δύο κοινότητες. Για όλες αυτές τις δολοφονίες, απόλυτη σιωπή. Είναι λες και για τα θύματα της προ του 1960 περιόδου υπάρχει μια άτυπη κρυφή ιστορική ομερτά* από διαφόρους κύκλους. Και σκεφτείτε ότι συνεχίζουμε να θάβουμε αγνοούμενους και από τις δύο πλευρές. Δεν ξέρω, κύριοι του προεδρικού, αν θα κινηθείτε και πώς εναντίον του συγκεκριμένου ακραίου στοιχείου. Οφείλετε όμως, αν θέλετε να επουλώσετε τις πληγές του παρελθόντος, να το πράξετε για όλους τους Κυπρίους. Και να ξέρετε, πως όσο συνεχίζεται η στασιμότητα, κι όσο το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη παραμένει απλά μια ακαδημαϊκή και «αφορολόγητη» δέσμευση, τέτοιοι τύποι θα συνεχίζουν να αναφύονται στην επικαιρότητα. Και να ξέρετε ότι τέτοιοι τύποι έχουν φτιάξει και τα φυντάνια τους.

*omerta: ο κώδικας σιωπής για μια εγκληματική δραστηριότητα