Εργαζόμενοι-φτωχοί και ξενιτεμένοι

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ένα μεγάλο ποσοστό των Κύπριων νέων, (13,7%) ηλικίας 18-24 ετών, οι οποίοι αν και εργάζονται βρίσκονται την ίδια ώρα σε κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών, καταγράφεται σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία και δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Επίσης μια δεύτερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρει πως 51 χιλιάδες νέοι στην Κύπρο ηλικίας 16 – 29 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Από αυτούς οι 30 χιλιάδες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, ενώ ποσοστό 76,7% αναγκάζεται να ζει με τους γονείς του, αφού δεν διαθέτουν επαρκή εισοδήματα για να μετακομίσουν σε δική τους κατοικία.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα καταγράφονται και τα προηγούμενα χρόνια για τη νέα ομάδα εργαζομένων, τους λεγόμενους «εργαζόμενους-φτωχούς», οι οποίοι αμείβονται με πολύ λίγα χρήματα, με 200 ή 300 ευρώ τον μήνα.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αρκετοί νέοι και όχι μόνο τυγχάνουν εργασιακής εκμετάλλευσης, αφού στην προσπάθειά τους να λαμβάνουν τουλάχιστο ένα μικρό ποσό και να συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους οδηγούνται να αποδέχονται μισθούς πείνας και αμφίβολους όρους εργασίας.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η μετανάστευση νέων λόγω ανεργίας.

Εδώ και λίγα χρόνια παρατηρούμε ότι οι νέοι ρίχνουν μαύρο στον τόπο τους επειδή δεν μπορούν να ζήσουν, αναζητώντας πλέον αλλού τις τύχες τους. Ένα γεγονός που είναι τραγικό και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η τάση φυγής που άρχισε έντονα πριν τρία χρόνια περίπου συνεχίζεται έστω και αν δεν θέλουν κάποιοι να το δουν.

Η ανεργία στην Κύπρο συνεχίζει να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται τόσοι και τόσοι νέοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και επέλεξαν να παραμείνουν στο εξωτερικό ή που έχουν μεταναστεύσει και δεν υπολογίζονται ως άνεργοι.

Οι λύσεις εξαντλούνται στα χαρτιά σε εθνικά σχέδια δράσης που μένουν σχέδια και οι όποιες αξιολογήσεις τους απλά επιβεβαιώνουν το πρόβλημα. Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κι αν «ξεγελάσουν» τους αριθμούς, η ουσία είναι πως χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν ξενιτευτεί για ένα καλύτερο αύριο. Γονείς που στέλλουν τα παιδιά τους φοιτητές και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα επιστρέψουν ή σε άλλες περιπτώσεις τούς προτρέπουν και οι ίδιοι να μην επιστρέψουν σε έναν τόπο που δεν έχουν μέλλον…

Και όπως όλα δείχνουν, χιλιάδες ακόμη θα πάρουν και αυτοί το εισιτήριο μακριά από την πατρίδα τους με τα σημερινά δεδομένα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy