Εσκεμμένη παραποίηση των θέσεών του καταγγέλλει το ΑΚΕΛ

184

Ο Πρόεδρος δαιμονοποιεί και κινδυνολογεί

 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν διαβάζει τις θέσεις του ΑΚΕΛ είτε σκόπιμα τις παραποιεί. Ό,τι και να ισχύει, η ουσία είναι μία: Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να απαντήσει στην κριτική του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος υιοθέτησε κλασική ρητορική δαιμονοποίησης και κινδυνολογίας, την οποία προηγουμένως ο ίδιος κατάγγελλε και απέρριπτε», καταγγέλλει το ΑΚΕΛ. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου και σχολιάζοντας αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη, παρατήρησε πως και πάλι ο Πρόεδρος επιμελώς δεν αναφέρεται στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. «…Ασφαλώς και ευθύνεται η Τουρκία, την οποία βολεύει το αδιέξοδο που παγιώνει τα διχοτομικά δεδομένα. Πώς γίνεται, όμως, ο ΓΓ του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να επαινούν την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά και να επιμερίζουν ευθύνες αποκλειστικά στους δύο ηγέτες; Η συμπεριφορά της Τουρκίας όντως είναι απαράδεκτη. Τι εννοεί, όμως, ο Πρόεδρος όταν ρωτά αν ακούμε τις δηλώσεις που γίνονται από μέρους της τουρκικής πλευράς; Μήπως υπονοεί ότι εξαιτίας αυτών των δηλώσεων είναι μάταιο να επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στόχο τον οποίο διακηρύσσει ο Πρόεδρος ότι επιδιώκει;», σημείωσε ο Στέφανος Στεφάνου. Ο Στ. Στεφάνου επανέλαβε τη διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας «μέσα στο οποίο μπορεί να επιτευχθούν όλα αυτά τα οποία στοχεύουμε σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού» και υπέδειξε στον Πρόεδρο πως αυτός χειρίζεται το Κυπριακό. «Αυτός θα έχει την ευθύνη αν τελικά ο ίδιος μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης και όχι της απελευθέρωσης και της επανένωσης», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζουμε, πως το βράδυ της Παρασκευής, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος έκανε κριτική στον ΓΓ του ΑΚΕΛ –χωρίς να τον κατονομάζει– για αναφορές ενώπιον πρέσβεων ξένων χωρών ότι για τη μη ύπαρξη διαλόγου ευθύνεται τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Με λυπεί ειλικρινά γιατί αντί της συνοχής, αντί της ενότητας, αντί της ρεαλιστικής αντιμετώπισης, αλλά και των όσων λέγονται, αντί να κωφεύουμε καλό θα ήταν να ακούμε τις θέσεις είτε της Τουρκίας είτε κάποιων εκ των Τουρκοκυπρίων που ξεκάθαρα διαμηνύουν τι είναι αυτό που διεκδικούν. Αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους, ας το πουν ευθαρσώς», είπε.

Αυστηρή απάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ

«Ο κ. Προδρόμου μάλλον νομίζει ότι απευθύνεται σε ανόητους, προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Η έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά δεν κρίθηκε την Τετάρτη αλλά την Πέμπτη το βράδυ, ξημερώματα Παρασκευής στο δείπνο. Αναφορικά με το δείπνο, υπενθυμίζουμε στον κ. Προδρόμου ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εκθείασε τη στάση της Τουρκίας και επέκρινε τη στάση του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Γιατί οι λαλίστατοι κ.κ. Αναστασιάδης και Προδρόμου δεν καταγγέλλουν τον ΓΓ για την έκθεσή του αν διαφωνούν με αυτά που λέει; Το ΑΚΕΛ θα σταματήσει να στηλιτεύει τη στάση του κ. Αναστασιάδη όταν σοβαρευτεί και όταν αποδείξει ότι κατανοεί πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην παθητική, το λιγότερο, στάση του κ. Αναστασιάδη που οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου». Οι δηλώσεις Προδρόμου στη σελ. 5.