Εσωτερικός τουρισμός για… κροίσουςΤου Τάσου Αναστάση

 

Δεν κράτησε για πολύ το συναισθηματικό σλόγκαν του «Μένουμε Κύπρο» ή τουλάχιστον εκείνες οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις των ξενοδόχων για εσωτερικό τουρισμό, αφού οι διακοπές στην Κύπρο τον Αύγουστο είναι για λίγους και εκλεκτούς… κροίσους.

Τι κι αν κατά την περίοδο της καραντίνας και μέχρι και τον Ιούνη μάς βομβάρδιζαν με δήθεν προσφορές και «ελκυστικά πακέτα» προκειμένου να στηρίξουμε τον εγχώριο τουρισμό… Τώρα φαίνεται πως κάποιοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, με τις τιμές σε ξενοδοχεία και καταλύματα να έχουν εκτοξευθεί στα ουράνια.

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Πρωταράς, η Αγία Νάπα και η Πάφος, οι τιμές των διανυκτερεύσεων έχουν ανέβει τόσο πολύ που απευθύνονται μόνο σε «λίγους» παρά στο ευρύ κοινό που φέτος έμεινε Κύπρο εξαιτίας της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το κόστος του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, αφού οι τιμές στην ελεύθερη Αμμόχωστο ανέρχονται σε τουλάχιστον 200 ευρώ το βράδυ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί! Δηλαδή για τρία βράδια θα κοστίσει όσα και σχεδόν μισός μισθός του μήνα!

Η ίδια εικόνα βέβαια παρουσιάζεται και στην Πάφο με τις τιμές σε ένα απλό κατάλυμα να ξεπερνούν τα 200 ευρώ το βράδυ.

Την ίδια ώρα ο εξωτερικός τουρισμός παίρνει την κατιούσα παρουσιάζοντας χειρότερα αποτελέσματα ακόμα και από τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες, διαψεύδοντας συνεχώς τις προβλέψεις του Υφυπουργού Τουρισμού, αφού δεν έπιασαν ούτε καν το 50% των στόχων.

Βέβαια, η κυβέρνηση και οι ξενοδόχοι προσπαθούν να επιρρίψουν την αποτυχία προσέλκυσης τουριστών αποκλειστικά στην πανδημία και το φόβο των ταξιδιωτών, παραβλέποντας το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταστεί μια χώρα απρόσιτη για τους τουρίστες αφού θέλουν μια περιουσία για να κάνουν διακοπές στην Κύπρο.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που τα κόμιστρα των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, δίνοντας κίνητρο σε πολλούς να κάνουν την υπέρβαση και να επισκεφτούν την Κύπρο. Όταν όμως ένας υποψήφιος τουρίστας ψάξει για διανυκτέρευση σε ένα από τα δημοφιλή θέρετρα της Κύπρου μάλλον θα σκεφτεί… «είναι τρελοί αυτοί οι Κύπριοι».

Αυτό που φαίνεται να μην καταλαβαίνουν εντούτοις οι επιχειρηματίες και οι ειδήμονες στο Υφυπουργείο Τουρισμού είναι πως σαν την Κύπρο υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες και οικονομικότερες επιλογές που απευθύνονται στις ίδιες κατηγορίες τουριστών που απευθυνόμαστε και εμείς.

Η Ελλάδα με τα δεκάδες πανέμορφα και οικονομικά νησιά της, η Ισπανία, η Ιταλία ακόμα και η Τουρκία προσφέρουν ελκυστικότερα πακέτα και σε πιο χαμηλή τιμή από αυτές που προσφέρονται από την Κύπρο, άρα γιατί να έρθει κάποιος εδώ;

Το παραμύθι με τον «ήλιο και τη θάλασσα» κάπου πρέπει να τελειώσει αφού, δυστυχώς για μας, αυτά τα δώρα της φύσης τα έχουν εκατοντάδες άλλοι προορισμοί.

Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν ανεξαρτήτως της πανδημίας και να παραδειγματιστούμε από πλήγματα προηγούμενων εποχών, όσο είναι νωρίς, προτού καταλήξουμε να κλαίμε επί ερειπίων τα επόμενα χρόνια για τους χαμένους τουρίστες που θα «ξεχάσουν» την Κύπρο.