Εθνική ενότητα, συγχαρητήρια και μπράβο

54

Του
Δημήτρη Παλμύρη

 

Στα εγχειρίδια πολιτικής επικοινωνίας αναφέρεται πως σε περιπτώσεις εθνικής απειλής ανεβαίνουν τα ποσοστά του ηγέτη της χώρας και του κόμματός του. Αυτή την προεκλογική αγελάδα πιθανότατα θέλει να αρμέξει ο Συναγερμός με την τουρκική απειλή στην ΑΟΖ. Δυστυχώς όμως για τον ΔΗΣΥ, μάλλον αρμέγει ταύρο, γιατί η εμπιστοσύνη στον ηγέτη και το κόμμα του δεν είναι και το μεγαλύτερό τους ατού. Επομένως, ματαίως επιδιώκουν να σιγάσουν την κριτική ρίχνοντας πάνω της «εθνικό» πέπλο. Σαφώς υπάρχει κρίση, σαφώς και υπάρχουν τουρκικές απειλές, σαφώς και δημιουργούνται εντάσεις και περιπέτειες. Ωραία! Μα πώς βγαίνουμε απ’ εδώ; Αυτό είναι το κύριο ζήτημα.

Η κριτική, ειδικά όταν συνοδεύεται και από πρόταση, δεν κάνει κακό! Τόση ευαισθησία έπεσε εκεί στον ΔΗΣΥ; Δεν διερωτώνται αν πήγε το πράγμα λάθος; Όλοι ξέρουμε πως όσο δεν λύνονται οι διαφορές με την Τουρκία, θα δημιουργούνται εντάσεις. Η Τουρκία θέλει να εμπλακεί στο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή. Εμείς σωστά λέμε πως άμα δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν παίζει πουθενά. Σε ποια οδό λοιπόν πρέπει να την υποχρεώσουμε εκτός από αυτήν του διαλόγου; Έχουμε λοιπόν εξαντλήσει τα περιθώρια; Την φέραμε στα άκρα; Την έχουμε ξεγυμνώσει μπροστά στη διεθνή κοινότητα ως αδιάλλακτη δύναμη; Έχουμε εισπράξει διεθνή αλληλεγγύη για τις προσπάθειές μας και την κακή της στάση; Ή μήπως αρχίσαμε να μασάμε τα λόγια μας; Να ανοίγουμε εμείς κεφάλαια που ήταν σχεδόν συμφωνημένα; Να έχουμε νέες ιδέες; Από την άλλη, μήπως αποφασίσαμε πως είναι πιο βολικό να επιδιώξουμε συμμαχίες που θα ενίσχυαν (κατά την αφελή γνώμη μας) το στάτους κβο; Μήπως νομίσαμε πως διαβάσαμε στους διπλωματικούς ανέμους μια «τουρκική απομόνωση» και θεωρήσαμε πως θα αντικαταστήσουμε τον γεωστρατηγικό της ρόλο; Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο διάλογος είναι «παγωμένος».

Οι Βρετανοί μιλάνε για αμφισβητούμενες ΑΟΖ, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για περιοχές που «διεκδικεί» η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Γερμανοί δεν απαντάνε κατά πόσο η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως τι θέλουν να ακούσουν στον ΔΗΣΥ; Μπράβο για τις συμμαχίες; Μπράβο που δεν πήρατε τις διαπραγματεύσεις ως εκεί που μας έπαιρνε; Για να εκθέσουμε την Τουρκία, αν μη τι άλλο! Μπράβο λοιπόν που είμαστε εδώ. Με την Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα και στα ενεργειακά. Να δημιουργούνται νέα status quo. Έτσι κι αλλιώς σε κάποιους αρέσουν τα status quo. Βολεύτηκαν στο προηγούμενο. Μήπως δεν θα βολευτούν και στο επόμενο;