Έτοιμη για εισβολή η Τουρκία

173

Ετοιμάζεται για τη νέα εισβολή στη Συρία η Τουρκία, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ ξεκίνησαν τουρκικοί βομβαρδισμοί κατά κουρδικών θέσεων.

Όπως έγινε γνωστό, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στη συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ. Οι ΣΔΔ αποτελούν μια αραβοκουρδική συμμαχία στην οποία καίριο ρόλο παίζει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Η συμμαχία αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δράση των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Νωρίτερα, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Αμερικανός αξιωματούχος ισχυριζόταν στο γερμανικό πρακτορείο πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Μάλιστα ΜΜΕ ισχυρίζονταν πως τα μέτρα έμοιαζαν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

Ωστόσο το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διαρρέει πως εννέα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) φέρεται να σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στο βόρειο Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Βέβαια θυμίζουμε πως η Τουρκία επιδιώκει να ταυτίζει το PKK (που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από ΕΕ – ΗΠΑ) και τις κουρδικές πολιτοφυλακές της YPG.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα μέσω Twitter ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Η Τουρκία εποφθαλμιά εδώ και μήνες τις θέσεις που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη και ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργάνωση που πρωτοστάτησε στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και είχε τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από την περιοχή, όλοι θεωρούν πως οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει πως πρόκειται να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε βάθος 30 χλμ. μέσα στη Συρία και σε πλάτος 500 χλμ. που θα αρχίζει από τον Ευφράτη και θα φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα και θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από θέσεις της YPG. O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι αυτή η «περιοχή ασφαλείας» προορίζεται επίσης για την υποδοχή Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Η επιχείρηση που σχεδιάζει η Άγκυρα στοχεύει την καρδιά των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν πολεμιστές οπλισμένους από την Ουάσινγκτον και σκληραγωγημένους από την εκστρατεία κατά του ΙΚ.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.